Boek
Nederlands

Was alles al gezegd, nog niet door hen : pleidooien & aanklachten

Luc Devoldere (auteur)

Was alles al gezegd, nog niet door hen : pleidooien & aanklachten

Genre:
Bundel met eerder gepubliceerde opstellen over taal, literatuur en beeldende kunst, over opmerkelijke voorwerpen en mensen.
Titel
Was alles al gezegd, nog niet door hen : pleidooien & aanklachten
Auteur
Luc Devoldere 1956-
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Uitgeverij P, 2021
285 p. : ill.
ISBN
9789493138407 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het robuust uitgevoerde boek bestaat uit een verzameling korte en iets langere stukken over boeken, opmerkelijke voorwerpen en bijzondere mensen. De meeste bijdragen zijn eerder verschenen in krant, tijdschrift of gepubliceerd op websites; ze zijn allemaal in het afgelopen decennium geschreven. Echt polemisch zijn de teksten nergens, maar Devolderes ontevredenheid met de huidige tijd is onmiskenbaar. Hij schrijft in een uitgewogen taal over 'unzeitgemäße' boeken en helden. Het stuk over het België van Stephan Vanfleteren wil je niet missen, net zoals zijn beschouwing over het blauw in de schilderijen van Lourens Alma Tadema. Er is een melancholische bijdrage over Duitse oorlogskerkhoven en een peinzend stuk over hoe het treinstation van een poort op de wereld is veranderd in een overslagplaats voor mobiliteit en consumptie. De laatste bijdrage in het boek gaat over de cruciale talige rol van de vergelijking, die de werkelijkheid openscheurt en nieuwe interpretaties voortbrengt. Met pr…Lees verder

Over Luc Devoldere

Luc Devoldere (Kortrijk, 1 november 1956) is een Vlaamse classicus, schrijver en publicist.

Biografie

Devoldere studeerde oude talen en wijsbegeerte aan de universiteit van Kortrijk en Leuven en was van 1978 tot 1996 leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Barbaracollege in Gent. In 1994 debuteerde hij als essayist met ‘Grand Hotel Italia. Een reis in de geest‘.

Sinds 1996 was hij verbonden aan de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw. In 2002 volgde hij Jozef Deleu op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder. In 2009 werd hij lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren Eind 2020 verliet hij Ons Erfdeel - De lage landen. Op 1 januari 2021 werd Hendrik Tratsaert zijn opvolger.

Werk

Als schrijver is Devoldere vooral gekend als essayist. Enkele van zijn werken: