Boek
Nederlands

De windbel

Lucas Hüsgen (auteur)
Een arme freelance filosoof leeft in twee werelden: de echte en de virtuele.
Titel
De windbel
Auteur
Lucas Hüsgen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Aalst: Het Balanseer, 2012
237 p.
ISBN
9789079202171 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De arme freelance filosoof Bas van Tongeren houdt zich in Brussel in leven met kapperswerk. Hij leeft in twee werelden: de echte en de virtuele, waarin hij extreme seksspelletjes speelt. Deze werelden vervloeien in zijn hoofd: wat is waar, wat is schijn? Heeft hij een echte moord op een vrouw gepleegd en zit hij daarom in Zuid-Korea, als docent westerse filosofie? Zijn duistere verleden en het Koreaanse heden, waarin hij andermaal op de vlucht slaat, raken steeds meer in elkaar verstrikt. Is hij schuldig of niet? Uiteindelijk verdwijnt hij in zee, net als het verhaal dat hij schrijft. Hüsgen (van de essaybundel 'Nazi te Venlo'* uit 2011) schreef een psychologische detective in een afstandelijke, omslachtige stijl, waardoor er eerder vaagheid dan suggestieve spanning ontstaat. Kleine druk.

Over Lucas Hüsgen

Lucas Hüsgen (Weert, 1 september 1960, pseudoniem van Lucas de Jong) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist en fotograaf. Hij studeerde enige jaren filosofie in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen alvorens zich fulltime op het schrijverschap te richten.

Werken

Lucas Hüsgen debuteerde in 1992 met de roman Zeehond in wormgat (Querido) die zowel lovende als vernietigende kritieken kreeg. Ook Hüsgens latere werk riep heftige reacties op. De dichtbundel Nevels orgel (Querido, 1993) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, het in 2005 verschenen Deze rouwmoedige schoonheid leverde een nominatie op voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Tussendoor verschenen onder meer het uitsluitend op diskette uitgebrachte gedicht Stoa (Querido, 1997), de roman Het meisje in blauwe zijde (Querido, 2002) en de essaybundel Nee, maar het gebeurt (Vantilt, 2003). Wat een romantische droom (Vantilt, 2…Lees verder op Wikipedia