Boek
Nederlands

Het meisje in blauwe zijde

Lucas Hüsgen (auteur)

Het meisje in blauwe zijde

Het vreemde gedrag van zijn vader in diens laatste levensjaren en zijn bijna ritueel vormgegeven dood doen een man op zoek gaan naar diens verleden, onder meer als soldaat in Korea.
Titel
Het meisje in blauwe zijde
Auteur
Lucas Hüsgen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2002
126 p.
ISBN
90-214-6755-0

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De hoofdfiguur van deze tweede roman van de Nederlandse schrijver (1960) is op zoek naar het geheim achter zijn mysterieuze vader die dood is gevonden bij een grafheuvel met een stukje varen in zijn linkerhand, een stukje steen in zijn rechterhand, een scharminkeltje van een hondje in zijn nabijheid en een meisje in blauwe zijde (zie de titel) in de buurt. Deze subtiele, van een bijna poëtische geladenheid voorziene attributen rond de dode bepalen de thematiek van het boek. Want de zoon vermoedt een geheim in het leven van zijn vader, die als militair in dienst van de VN in Korea werkte en daar de schijn van een betrokkenheid bij een oorlogsmisdaad achterliet. In de context van zijn baan in de textielhandel gaat ook de zoon naar Korea, om daar in een eindeloze zwerftocht het geheim achter zijn vader te kunnen ontraadselen. In het licht van zijn aan zichzelf gestelde opdracht wordt het kijken naar de mensen en de dingen in deze roman een opvallend motief, dat er zowel een gecompliceerd…Lees verder

Over Lucas Hüsgen

Lucas Hüsgen (Weert, 1 september 1960, pseudoniem van Lucas de Jong) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist en fotograaf. Hij studeerde enige jaren filosofie in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen alvorens zich fulltime op het schrijverschap te richten.

Werken

Lucas Hüsgen debuteerde in 1992 met de roman Zeehond in wormgat (Querido) die zowel lovende als vernietigende kritieken kreeg. Ook Hüsgens latere werk riep heftige reacties op. De dichtbundel Nevels orgel (Querido, 1993) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, het in 2005 verschenen Deze rouwmoedige schoonheid leverde een nominatie op voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Tussendoor verschenen onder meer het uitsluitend op diskette uitgebrachte gedicht Stoa (Querido, 1997), de roman Het meisje in blauwe zijde (Querido, 2002) en de essaybundel Nee, maar het gebeurt (Vantilt, 2003). Wat een romantische droom (Vantilt, 2…Lees verder op Wikipedia