Boek
Nederlands

Plooierijen van geschik

Lucas Hüsgen (auteur)

Plooierijen van geschik

Een hoogoplopend conflict in de 18e eeuw tussen regentenfacties in allerlei Gelderse steden is het startpunt van een complexe geschiedenis die vele eeuwen omspant.
Titel
Plooierijen van geschik
Auteur
Lucas Hüsgen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
673 p.
ISBN
9789021433608

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De schrijver, dichter en vertaler Lucas Hüsgen heeft een vuistdikke roman geschreven, die uitgeverij Querido maar liefst negen jaar lang op de plank heeft laten liggen, misschien bevreesd om dit controversiële boek uit te geven. Het verhaal wortelt in de beginjaren van de 18e eeuw, toen de zogeheten Plooierijen woedden, een hoogoplopend conflict tussen regentenfacties in allerlei Gelderse steden. Maar het verhaal omspant vele eeuwen, dwaalt af naar allerlei andere oorden met sprookjesachtige figuren als Koreaanse meisjes die in een spiegel hun borsten bewonderen. Niet is onmogelijk in deze roman, waarin zo’n zestig vertellers optreden, tot honden en ganzen toe. Aldus ontstaat een wonderlijk bouwsel, een soort toren van Babel, waarin nauwelijks nog duidelijk is wie er aan het woord is en wat er zich afspeelt. Feit is dat de schrijver zich literair heeft uitgeleefd, en zich nauwelijks iets heeft aangetrokken van verhaalconventies en syntaxis (er zijn zinnen bij van bijna twee pagina’s)…Lees verder

Over Lucas Hüsgen

Lucas Hüsgen (Weert, 1 september 1960, pseudoniem van Lucas de Jong) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist en fotograaf. Hij studeerde enige jaren filosofie in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen alvorens zich fulltime op het schrijverschap te richten.

Werken

Lucas Hüsgen debuteerde in 1992 met de roman Zeehond in wormgat (Querido) die zowel lovende als vernietigende kritieken kreeg. Ook Hüsgens latere werk riep heftige reacties op. De dichtbundel Nevels orgel (Querido, 1993) werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs, het in 2005 verschenen Deze rouwmoedige schoonheid leverde een nominatie op voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs.

Tussendoor verschenen onder meer het uitsluitend op diskette uitgebrachte gedicht Stoa (Querido, 1997), de roman Het meisje in blauwe zijde (Querido, 2002) en de essaybundel Nee, maar het gebeurt (Vantilt, 2003). Wat een romantische droom (Vantilt, 2…Lees verder op Wikipedia