Grote letter
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De laatste maitresse : roman

Lucas Zandberg (auteur)
De onwettige dochter van een monnik en een naaister komt in de 18e eeuw terecht in een luxe bordeel in Parijs, waar ze onder de aandacht komt van koning Lodewijk XV.
Titel
De laatste maitresse : roman
Auteur
Lucas Zandberg
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Deventer: Oorsprong, 2012
ISBN
9789461011152 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 7 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jeanne Bécu wordt geboren in 1743 als onwettige dochter van een monnik en een naaister, die zich realiseert dat Jeanne's knappe uiterlijk haar enige levensverzekering is. Ze zorgt ervoor dat Jeanne na haar opleiding in het klooster en diverse baantjes, in Parijs verkoopster wordt in een boetiek, die in feite een luxebordeel is. Daar trekt ze de aandacht van getrouwde graaf Jean-Baptiste du Barry en wordt zijn maîtresse. Na de dood van Madame de Pompadour merkt een kamerheer haar in 1767 op en attendeert de koning op haar. Zo wordt ze tot zijn dood in 1777 maîtresse van Lodewijk XV, die haar laat trouwen met de ongetrouwde broer van Jean-Baptiste. De Franse Revolutie maakt een eind aan het hofleven en aan haar eigen leven. Van de Nederlandse uitgeversredacteur, recensent en hbo-docent (1977) verscheen eerder een goed besproken roman over keizerin Sisi 'Sisi's winterlied'. Deze tweede is zeker zo kleurrijk als dat debuut, met een heel levendig en goed tijdsbeeld, maar is als roman beter…Lees verder

Over Lucas Zandberg

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Heidi Jonker

Lucas Zandberg (Langezwaag, 10 oktober 1977) is een Nederlandse schrijver. Zijn romans hebben veelal een biografische en/of historische kern.

Hij debuteerde in 2007 met een roman over het werkelijke leven van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Acht jaar later verscheen Mijn leven is van mij, een herschreven versie van dit debuut.

Zandbergs tweede roman De laatste maîtresse uit 2010 is gebaseerd op het leven van Madame du Barry, een Franse courtisane, en speelt zich af ten tijde van de Franse Revolutie.

In 2011 stapte Zandberg over naar uitgeverij De Arbeiderspers. Zijn derde roman Mayling, gebaseerd op het leven van de vrouw van Chiang Kai-Shek, verscheen een jaar later bij deze uitgeverij.

Na een stilte van drie jaar verscheen in 2015 De vergeten prins. Deze roman is een mengeling van feit en fictie, losjes gebaseerd op een periode in het leven van de Nederlandse kroonprins Willem van Oranje-Nassau.

De rendeme…Lees verder op Wikipedia