Boek
Nederlands

Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor

Ludo Abicht (auteur)
+1
Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor
×
Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor

Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor

Betoog dat joodse humor en anarchisme in wezen zijn geworteld in de Tora (de vijf boeken van Mozes), Talmoed, Kabbala en Chassidisme.
Onderwerp
Joodse humor
Titel
Desalniettemin : over Joodse wijsheid en humor
Auteur
Ludo Abicht
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2020
243 p.
ISBN
9789089248572 (paperback)
Plaatsingssuggestie
213 (SISO) Cultuur - Geschiedenis (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur behandelt om te beginnen in chronologische volgorde uitgebreid de joodse wijsheid, van Tora (de vijf boeken van Mozes), Talmoed, Kabbala tot Chassidisme. Daarna beschrijft hij korter ‘de vrolijke wijsheid’ ervan, om ten slotte de politieke dimensie van beide, joodse wijsheid en -humor, te bespreken. Dat wil zeggen in zijn anarchistische vorm, want dat is volgens hem de hoogste vorm. Elk onderdeel wordt gelardeerd met sprekende voorbeelden. Ludo Abicht is een Vlaamse filosoof, ex-Jezuïet, humanist en germanist die een aantal boeken over onder meer het jodendom schreef. ‘Desalniettemin’ slaat op een kritische houding, interpretatie en herinterpretatie binnen de joodse wijsheid en filosofie. Hij springt helaas wat van de hak op de tak, zodat niet alles even goed uit de verf komt. Met bibliografie van voornamelijk niet-Nederlandstalige literatuur.

Over Ludo Abicht

Ludo Anton Abicht (Oostende, 5 juni 1936) is een Belgisch filosoof, publicist en dichter.

Biografie

Abicht groeide op in Antwerpen en liep school in het Xaveriuscollege in Borgerhout. In 1954 trad hij in bij de jezuïeten. Hij studeerde filosofie en taalkunde. In 1961 trad hij uit de jezuïetenorde. In 1971 haalde Abicht zijn doctoraat Germaanse letterkunde aan de Universiteit van Cincinnati. Hij doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch (Ohio) en Berkeley (Californië). In 1984 werd hij hoogleraar aan de faculteit politieke wetenschappen van de Universitaire Instelling Antwerpen en doceerde ook aan het Antwerpse HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool. In oktober 2001 ging hij op emeritaat maar bekleedde in het academiejaar 2004-2005 de Calewaert-leerstoel aan de Vrije Universiteit Brussel. Van 2005 tot 2006 was hij lid van de commissie-Bossuyt voor normen en waarden. Tot op heden doceert …Lees verder op Wikipedia