Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dief !

Ludo Enckels (auteur)
+1
Dief !
×
Dief ! Dief !
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 14-jarige Leonid moet voor een Oost-Europese bende in het westen gaan stelen en inbreken. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Dief !
Auteur
Ludo Enckels
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2005 | Andere uitgaven
96 p.
ISBN
90-448-0435-9

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De veertienjarige Leonid woont in een Oost-Europees land. Als zijn moeder vertrekt om in het westen te gaan werken, gaat hij bij een oom en tante wonen. Op een dag komen er twee mannen die hem een reis naar het westen en een opleiding aanbieden. Hoopvol gaat Leonid mee, maar hij blijkt geronseld te zijn door een dievenbende. Hij leert hoe hij moet inbreken en zakkenrollen. Tijdens een opdracht wordt hij aangehouden door de politie, maar weet te ontsnappen. Van een bendelid hoort hij dat ook zijn moeder voor de bende heeft gewerkt, maar nu is ondergedoken. Spannend en vlot geschreven boek met korte zinnen en gebruik van de tegenwoordige tijd. Omslagillustratie in meerkleurendruk; verder geen illustraties. Kleine druk. Vanaf ca. 12 jaar.

Dief!

Leonid woont in een arm dorpje bij zijn dronken oom en mishandelde tante. Moeder is naar het rijke Westen getrokken om geld te verdienen. Als Leonid door zijn oom 'verkocht' wordt en naar het Westen trekt, hoopt hij zijn moeder te vinden en geld te verdienen. Hij is ervan overtuigd dat hij in het rijke Westen werk en het geluk zal vinden. Het draait echter anders uit. Hij komt via de mensenhandelaars in een dievenbende terecht: 'de Spin'. Hij moet uit stelen gaan, maar kan wonderwel toch overleven èn binnen deze heel besloten gemeenschap zijn moeder opsporen. Heel toevallig zit zij in hetzelfde netwerk. De combinatie van al deze toevalstreffers komt erg ongeloofwaardig over. Toch is het verhaal heel realistisch geschreven, beklijvend met momenten. Je kan je erg goed inleven in de gevoelens van Leonid en de klappen die hij te verwerken krijgt. Spijtig van het overdreven happy end.

Over Ludo Enckels

Ludo Enckels (Herk-de-Stad, 12 april 1956) is een Vlaams auteur.

Biografie

Ludo Enckels studeerde voor opvoeder. Op zijn zestiende hoorde hij van een lerares dat hij talent had om te schrijven. Dat maakte een onuitwisbare indruk op hem. Schrijven was het liefste wat hij wilde doen. Later na de dood van zijn vader, met wie hij een reis maakte door de Sahara, bracht hem een opmerkelijke kentering in zijn leven. Hij reisde later nog naar Nigeria, Engeland, Marokko, het Verre Oosten, Azië en Afrika. Meer dan ooit was hij ervan overtuigd dat hij wilde schrijven over alles wat hij zag en meemaakte. In die periode schreef hij ook zijn eerste boeken, maar die bleven veilig in een bureaulade liggen. Lang deed hij niets met zijn boeken. Hij werkte later nog als automecanicien, barman, cafébaas, monteur en loodgieter. Al die tijd was zijn schrijverschap blijven sluimeren.

Jaren later in 1988 publiceerde hij een roman voor volwa…Lees verder op Wikipedia