Daisy
Nederlands

Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden

Ludo Permentier (auteur), Walter De Meyere (verteller)
+1
Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden
×
Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden

Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden

Genre:
Honderd woorden vormen het uitgangspunt voor een reflectie op de Nederlandse taal. Permentier analyseert telkens een zin waarin het betreffende woord gebruikt wordt en gaat na wat dat woord ons vertelt over onze wereld, ons verleden, onze gevoelens en gedachten, de manier waarop we met elkaar omgaan.
Titel
Woorden weten alles : het verhaal van het Nederlands in honderd woorden
Auteur
Ludo Permentier
Verteller
Walter De Meyere  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2013
1 cd
Speelduur
6:12
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij Antwerpen
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem
Plaatsingssuggestie
Nederlands 844 (SISO) Nederlands ; Nederlands (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 1 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Elk van deze honderd taalcolumns, eerder gepubliceerd in de Belgische krant De Morgen, heeft als uitgangspunt een woord dat de Vlaamse taaljournalist Ludo Permentier is opgevallen. Over zo'n woord vindt men dan allerlei wetenswaardigs genoemd, soms over de woordvorm zelf of de herkomst ervan, soms ook over de manier waarop het werd gebruikt. Vanzelfsprekend handelen deze stukjes nogal eens over Belgische toestanden en Vlaams woordgebruik, in welk laatste geval soms een vergelijking plaats vindt met het standaard Nederlands. De columns zijn licht van toon en vrij van vitterij. Ook voor Nederlanders bieden ze interessante informatie, zeker als ze ook eens over de grens willen kijken.

Over Ludo Permentier

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ruud Hendrickx

Ludo Permentier (Bornem, 1950) is een Belgisch journalist, redacteur en auteur. Hij was medewerker bij de Nederlandse Taalunie en de UGent, en sinds 2006 een van de juryleden van het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Levensloop

Ludo Permentier komt uit een arbeidersgezin van zeven kinderen uit Bornem. Na een studie Germaanse talen aan de KU Leuven succesvol te hebben afgerond, vestigde hij zich in het Vlaams-Brabantse dorp Boutersem, waar hij met enkele gelijkgestemden een onafhankelijke dorpskrant oprichtte. In 1988 werd hij gevraagd voor de cultuurredactie van Het Nieuwsblad, waarvoor hij zijn werkzaamheden voor de lokale krant stop moest zetten. Twee jaar later verhuisde Permentier naar De Standaard voor een functie als eindredacteur en beheerder van het Stijlboek van de krant. Tot op heden schrijft hij onder de noemer "Woorden weten alles" nog steeds columns voor de krant. Begin 2013 verscheen een bundeling daa…Lees verder op Wikipedia

Suggesties