Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Hoeveel ik van je hou

Luis Leante (auteur)
+1
Hoeveel ik van je hou
×
Hoeveel ik van je hou Hoeveel ik van je hou

Hoeveel ik van je hou

Genre:
Een vrouwelijke arts van middelbare leeftijd zegt haar praktijk op om op zoek te gaan naar een jeugdliefde.
Titel
Hoeveel ik van je hou
Auteur
Luis Leante
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Mira si yo te querré
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
243 p.
ISBN
9789021435213

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De titel Hoeveel ik van je hou zal de Nederlandstalige lezer niet direct iets zeggen, maar de Spanjaard herkent ongetwijfeld in het Mira si yo te querré een versregel uit de Zarzuela van Los Corsarias. In 1919 werd dit stuk voor het eerst opgevoerd, het lied 'Pasodoble de la banderita' werd een regelrechte hit én de hymne van de Spaanse soldaten die naar Marokko vertrokken om de koloniale oorlog te voeren; overigens klinkt dit patriottische vlaggenlied nog steeds tijdens defilés. De Sahara en een Spaanse legionair vormen dan ook belangrijke elementen in deze roman.

Zomer 1974: een meisje uit de welgestelde Barcelonese kringen wordt verliefd op een jongen uit het lagere milieu. Montse en Santiago beleven samen een fantastische zomer, die mogelijk is doordat haar ouders en zusje vakantie vieren in hun zomerverblijf te Cadaqués. Een misverstand maakt een eind aan hun relatie. Santiago meldt zich als vrijwilliger bij het legioen en vertrekt naar Laayoun, Marokko. Mon…Lees verder
In de jaren '70 worden Montse en Santiago in Barcelona verliefd. Hij gaat als soldaat naar de Sahara, en zij denkt dat hij daar gestorven is. In 2000 ontdekt – ondertussen dokter – Montse dat de man van wie ze nog altijd denkt te houden in Afrika in leven is; ze gaat naar hem op zoek. De roman is geschreven vanuit een steeds wisselend perspectief. Door elkaar lopen de belevenissen van Santiago in de oorlog in de Sahara rond 1974 en zijn liefde voor een inheems meisje en de belevenissen van Montse rond de eeuwwisseling als succesvol arts, verdoofd door de tragische dood van haar dochter en verwikkeld geraakt in avontuurlijke situaties bij haar Afrikaanse zoektocht. Leante (1953) schreef enerzijds met dit in 2007 in Spanje bekroonde boek met kennis van zaken over de oorlog in de Sahara, terwijl hij anderzijds een spannend, dramatisch liefdesverhaal neerzette. In een goede, literaire stijl en toegankelijk geschreven. Paperback; kleine druk.