De laatste zomer : roman

Lydia Millet (auteur), Inge Kok (vertaler)
Een zomer, door een groep kinderen met hun lethargische ouders doorgebracht in een oud landhuis, ontaardt in een klimaatramp waarbij de kinderen het heft in handen moeten nemen.
Titel
De laatste zomer : roman
Auteur
Lydia Millet
Vertaler
Inge Kok
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A children's bible
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2022
1 cd
Speelduur
7:12
Oorspr. uitgever
Meulenhoff
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a477229

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Als kinderen walgen van hun ouders

De Amerikaanse Lydia Millet schreef een dystopische (klimaat)roman, die niet zwelgt in doembeelden. De laatste zomer werd door The New York Times Book Review gerekend tot de tien beste boeken van 2020. Nu is de vertaling er.

De ergste misdaad van ouders is 'de diepste aard van hun wezen. De kern van hun persoonlijkheid'. Dat concludeert de zestienjarige Evie al vrij vroeg in De laatste zomer. Ze doelt niet speciaal op haar eigen vader en moeder, maar op alle ouders. De kinderen en tieners in de nieuwe roman van Lydia Millet (1968) walgen van de volwassenen van wie ze nog afhankelijk zijn. En van de wereld die door hen is gecreëerd.

In De laatste zomer is een groep oude studievrienden, nu bijna allemaal voorzien van een gezin, op vakantie in een landhuis aan het water. Ze vullen hun dagen drinkend, vreemdgaand en pillen slikkend. De twaalf kinderen moeten zichzelf maar vermaken. En zichzelf redden: als een storm met orkaankracht het landgoed deels verwoest, komen de ouders niet verder dan in het ondergelopen huis de muziek harder zetten en nog maar wat extra ecstasy slikken.

De kinderen verkassen naar boomhutten en maken een plan voor een veilige uittocht. Maar in de buitenwereld blij…Lees verder

Een epische storm

Lydia Millet schreef een overtuigende klimaatroman waarin jongeren het heft in eigen handen nemen.

De laatste zomer is overtuigende klimaatliteratuur: Lydia Millet schreef met verve een roman die de lezer wakker schudt. In de eerste plaats is het een erg geslaagd verhaal dat zich laat lezen als een hedendaagse kruisbestuiving tussen Coupland, Steinbeck en Irving.

Bij die laatste speelt Millet (die een Master in Milieubeleid op zak heeft) leentjebuur door haar vertelling uit de doeken te laten doen door een handvol snuggere jongeren. Een bende rijke, voormalige studiegenoten besluit een zomer lang een landhuis te huren aan de rand van een meer. De egocentrische ouders verliezen zich collectief in seks, drugs en drank en lijken zowaar te vergeten dat ze kinderen hebben. De roman wordt verteld door de ogen van Eva, een vroegrijpe puber die als een intelligente observator de vertelling doorspekt met gitzwarte humor. Een belangrijke tweede observator is Jack, haar jongere broertje over wie ze zich noodgedwongen ontfermt.

Begint de roman ouderwets-lyrisch met typische va…Lees verder

Een groep kinderen brengt de zomer met hun ouders door in een oud landhuis ergens in de Verenigde Staten. De ouders luieren, met veel drank, drugs en seks; de kinderen worden aan hun lot overgelaten. Ze generen zich voor hun ouders en verbergen voor elkaar bij wie ze horen. De verteller is Evie, een pubermeisje dat ook voor haar broertje Jack zorgt. Die is, zonder enige religieuze achtergrond te hebben, gefascineerd door de verhalen uit een kinderbijbel die hij van een van de moeders kreeg. Geleidelijk gaat er van alles mis die zomer, klimaatveranderingen zorgen voor natuurrampen, het huis wordt bijna onbewoonbaar, de maatschappij stort in, maar niets kan de ouders uit hun lethargie wakker schudden. De kinderen trekken weg en beleven van alles. Jack ziet steeds meer parallellen tussen wat ze meemaken en wat er in de kinderbijbel staat. Goed geschreven, actueel, verontrustend maar soms ook heel geestig, dit dystopische, apocalyptische verhaal over generatieconflicten en klimaatverander…Lees verder