Boek
Nederlands

Het boek van Sabë

Lydia Rood (auteur), Joyce Van Oorschot (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sabe͏̈ verjaagt een grote slang uit zijn school. Daarna vindt hij een boek en verdwijnt zijn nichtje. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Suriname
Leesniveau
AVI 5
Titel
Het boek van Sabë / Lydia Rood ; tek. van Joyce van Oorschot
Auteur
Lydia Rood
Illustrator
Joyce Van Oorschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2000
53 p. : ill.
ISBN
90-276-4465-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het bosnegerdorp in Suriname waar Sabë woont, wordt een grote slang uit de school verjaagd. Sabë brengt de slangengod nu een offer om hem gunstig te stemmen. Dan vindt hij een boek in het bos. Vlak daarop verdwijnt zijn nichtje zomaar. Iedereen is wanhopig. Wat heeft dit allemaal met elkaar te maken? En wie is de geheimzinnige blanke die ook in het bos gezien is? Het lijken wel te veel raadsels om op te lossen. Vlot verteld verhaal (AVI 5) over geheimzinnigheden die voor ons toeval lijken, maar in de gedachtegang van Sabë een dwingende logica hebben. De ene handeling lokt de andere uit, net zo lang tot de cirkel rond is en weer opnieuw begonnen kan worden, maar dan wel met een hoop nieuwe kennis en ervaring. Of de gebruikte structuur de lezers zal aanspreken of juist verwarren is de vraag. De expressieve zwart-witillustraties dragen bij tot de exotische sfeer. Uitnodigend omslag, grote letter. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Lydia Rood

Lydia Rood (Velp, 23 mei 1957) is een Nederlandse schrijfster van boeken voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Levensloop

Na de Montessori-basisschool en het gymnasium studeerde Rood aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Na haar afstuderen in 1984 werkte ze van 1985 tot en met 1991 als eindredacteur 'binnenland' bij de Volkskrant. Ze studeerde Spaanse taal en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam en behaalde in 1988 haar doctoraaldiploma. In 1991 stopte zij met haar baan bij de Volkskrant om zich definitief aan het schrijverschap te wijden. Ze bleef wel freelance journalist voor diverse kranten en tijdschriften.

Roods eerste jeugdroman, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Dit verhaal schreef ze voor eigen plezier, op aanraden van haar broer Niels stapte ze ermee naar een uitgever. Rood heeft werk in allerlei genres op haar naam staan, zoals romans, erotische verhalen, thrillers, tone…Lees verder op Wikipedia