Boek
Nederlands

Verzameld werk : poëzie en proza

M. Vasalis (auteur)

Verzameld werk : poëzie en proza

Bij het 75-jarig jubileum van Uitgeverij Van Oorschot kan één naam niet ontbreken: M. Vasalis. Sinds in 1954 de bundel Vergezichten en gezichten bij onze uitgeverij verscheen, is het werk van Vasalis nooit meer uit druk geweest. Deze uitgave van het verzameld werk is voor de gelegenheid extra bijzonder. Niet alleen alle verzamelde gedichten zijn erin opgenomen, maar ook nog een ferme keuze uit het
Titel
Verzameld werk : poëzie en proza
Auteur
M. Vasalis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2020
247 p.
ISBN
9789028220133 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 13 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Lichte woorden

'In mijn werk staat niets onheiligs waar niemand iets slechts van kan leren', aldus Vasalis over haar populariteit.

Wie iets meemaakt wat een leven verandert, die voelt de woorden vaak stokken. En dus is het niet zo vreemd dat juist bij een huwelijk, bij geboorte, bij een afscheid naar poëzie wordt gegrepen, want dichters vinden woorden voor dat wat zich nauwelijks zeggen laat. Hoeveel mensen vonden geen troost in Vasalis' gedichten, voelden de inmiddels klassieke regels uit het gedicht 'Sub finem' als een deken om hun schouders? 'En nu nog maar alleen/ het lichaam los te laten -/ de liefste en de kinderen te laten gaan'.

Van Oorschot bracht dit najaar een nieuwe editie uit met het verzameld werk van Vasalis, nog altijd een van Nederlands meest gelezen dichters. Een bijzondere uitgave, die behalve de drie bundels die er bij leven verschenen en het postuum uitgegeven De oude kustlijn, ook niet eerder gepubliceerde jeugdgedichten bevat, naast facsimile's van enkele gedichten in handschrift, en proza van de dichter en (jeugd-)psychiater.

Voor haar populariteit, voor haar goede ve…Lees verder

Over M. Vasalis

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

M. Vasalis, pseudoniem van Margaretha (Kiekie) Droogleever Fortuyn-Leenmans, (Den Haag, 13 februari 1909 – Roden, 16 oktober 1998) was een Nederlandse dichteres en psychiater.

Het pseudoniem

'Vasalis' is een latinisering van haar achternaam 'Leenmans'. De 'M' staat niet voor 'Maria' zoals soms ten onrechte wordt gemeld. De dichteres wilde in eerste instantie publiceren zonder dat duidelijk werd dat de gedichten door een vrouw waren geschreven. Op voorspraak van Simon Vestdijk kon zij als dichteres debuteren in het literair tijdschrift Groot Nederland, maar de redactie ging niet akkoord met initialen als ondertekening. Dat dwong de dichteres om voor de publicatie in augustus 1939 een pseudoniem te kiezen. Haar vader had in zijn studententijd gepubliceerd onder de naam 'Vazal' en de dochter speelde ook met de achternaam Leenman(s).

Leven en werk

Vasalis groeide o…Lees verder op Wikipedia