Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De droomkoningin

Maarten 't Hart (auteur)

De droomkoningin

In de reeks:
Grote ABC; 376
Tijdens een nachtelijke dwaaltocht door volkstuintjes overdenkt een man de vrouwen in zijn leven.
Onderwerp
Huwelijk, Relaties
Titel
De droomkoningin
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1988 | Andere uitgaves
212 p.
ISBN
90-295-1825-1

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 21 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De droomkoningin van Maarten 't Hart is aan zijn twintigste druk toe. De roman verscheen oorspronkelijk in 1980; wanneer de atoomdreiging in Europa reëel was en Beatrix de Nederlandse kroon bestijgt. In De droomkoningin is het atoomgevaar een achtergrondmotiefje en de koningin waarvan sprake is de talentvolle, maar wat ziekelijke violiste Renske.

Hoofdpersonage Metten Anker, muziekcriticus en kenner van J.S. Bach, vereert het vioolspel van Renske. Hun huwelijk beantwoordt echter niet aan het ideaalbeeld: frustraties en zelfs haat bepalen hun liefde. Op weg naar huis na een overspelige nacht zoekt Metten naar de oorzaken van zijn onbevredigende, complexe liefdesrelatie. Hij dwaalt door een ingewikkeld geheel van volkstuinen, langs zijn herinneringen aan matig tot mooie vrouwen. Herinneringen die worden begeleid of aangestuurd door de muziek van Bach en gewrongen zitten in een plechtstatig relaas.

In het afgemeten verhaal sluimeren verlangen en angst onder e…Lees verder
Tijdens zijn nachtelijke omzwervingen door een volkstuinencomplex, na een onverwacht avontuur met een vrouw, denkt de 36-jarige mannelijke hoofdfiguur aan de vrouwen die hij heeft gekend. Het volkstuinencomplex wordt voor een deel illegaal bewoond door mannen en vrouwen die na het mislukken van hun huwelijk geen onderdak meer hebben. Het is dus een mooie omgeving voor de hoofdpersoon om ook over de last en de zin van zijn huwelijk te denken. Een boeiende roman waarin thema's verwerkt zijn die in al 't Hart's romans en verhalen voorkomen: zijn liefde voor muziek, zijn verliefdheden en zijn calvinistische jeugd. Pocketeditie; zeer kleine druk, krappe marge.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia

Suggesties