Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Johann Sebastian Bach

Maarten 't Hart (auteur)

Johann Sebastian Bach

Persoonlijk gekleurde inleiding tot leven en werk (met name de cantates) van de Duitse componist (1685-1750).
Titel
Johann Sebastian Bach
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2019 | Andere uitgaves
224 p.
ISBN
9789029537520 (paperback, sticker)
Plaatsingssuggestie
784.4 (SISO) Componisten - Uitvoerders ; Componisten - Uitvoerders (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 32 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zeer gedetailleerde, lovende en persoonlijke bespreking van de Duitse barokcomponist Johann Sebastian Bachs (1685-1750) levensloop en composities. Het boek vergelijkt daarbij uitgebreid de informatie uit verschillende andere bestaande Bach-biografieën en reflecteert daarop op originele wijze. Helaas past het niet overal deze aanpak toe, waardoor niet alle biografische gegevens even consequent met een bronvermelding onderbouwd worden. Desalniettemin een interessante biografie van een auteur die naast zijn meer bekende literaire werken ook veelvuldig over klassieke muziek schrijft, wat ook uit de liefde en kennis in het boek blijkt. Een vlot en helder geschreven herdruk van het gelijknamige boek uit 2000 met aanvullende informatie, zoals een geannoteerde lijst van al Bachs cantates en enkele vertalingen hiervan. Geschikt voor klassieke muziek-, en dan met name Bach-liefhebbers die al een redelijke basiskennis over het onderwerp en de persoon hebben. Verzorgd uitgegeven.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia