Grote letter
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Onder de korenmaat

Maarten 't Hart (auteur)
De liefde van een middelbare componist voor een jongere vrouwelijke dierenarts blijft niet zonder problemen.
Onderwerp
Liefde
Titel
Onder de korenmaat
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Oirschot: Iris, 1992 | Andere uitgaves
415 p.
ISBN
90-5251-131-4

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 9 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Een componist van midden veertig, in wie men gemakkelijk allerlei trekken van de schrijver herkent, wordt verliefd op een jongere vrouwelijke dierenarts, Sylvia. Aanvankelijk wordt de liefde beantwoord, maar al spoedig is het bij Sylvia over. Zij blijkt het type vrouw dat de ene na de andere minnaar verslijt, maar hen dan tegelijk niet helemaal vaarwel kan zeggen. De componist heeft zoveel verdriet van de afwijzing dat hij er bijna aan ten gronde gaat. In deze roman treft men de bekende Maarten 't Hart-ingrediënten aan, zoals reminiscenties aan zijn gereformeerde afkomst en een veelvuldig te berde brengen van allerlei feiten uit de muziekgeschiedenis. Het geheel maakt een ambivalente indruk. Ontroerende stukken worden afgewisseld door passages op het randje van het larmoyante. Maar men blijft toch wel geboeid lezen.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia