Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De groef : een wandeling

Maartje Wortel (auteur)

De groef : een wandeling

In de reeks:
Jarenlang loopt de auteur dagelijks met een vriendin in het Oosterpark in Amsterdam, als die verhuist, verliest ze haar houvast en moet ze op zoek naar een nieuw ritme en levensvulling.
Titel
De groef : een wandeling
Auteur
Maartje Wortel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2022 | Andere uitgaven
70 p. : ill.
ISBN
9789028211117 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Jarenlang loopt auteur Maartje Wortel (1982) dagelijks met haar vriendin Nina Weijers door het Oosterpark in Amsterdam. Nina bepaalt de looprichting, Maartje praat. Tijdens het lopen raak je veel uit je lichaam kwijt dat eruit moet en loop je de verveling eruit. Je onrust wordt minder. Tijdens haar jeugd maakte ze met haar ouders lange tochten in Schotland in de natuur en werd gek van het ongemak. Nu kregen haar dagen door het lopen een ritme. Als Nina naar Almere gaat verhuizen met een vriend, De Koning, verliest Maartje haar hele houvast en moet ze op zoek naar een nieuw ritme en levensvulling. In directe taal, zonder opsmuk en details, filosofisch getint, beschrijft ze haar gevoelens over vriendschap en verlies en de zin van haar leven. Voorin is een speelse plattegrond van het Oosterpark afgedrukt. Deeltje in zakformaat, verschenen in de serie met literaire wandelingen 'Van Oorschot terloops'.

Over Maartje Wortel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Maartje Wortel (Eemnes, 26 oktober 1982) is een Nederlandse schrijfster.

Loopbaan

Wortel groeide op in "boerendorp" Eemnes, in een huis uit 1650, dat vanwege de ouderdom werkt; ze noemde het huis in 2024 een spookhuis. Na de middelbare school Laar & Berg in Laren bezocht ze korte tijd de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Ze moest daarbij verslag doen in en over Oss, maar dat vond ze te saai en begon verhalen te verzinnen, hetgeen niet paste binnen de journalistiek. In het eropvolgende schooljaar volgde ze de opleiding Beeld & Taal aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Na een vrij begin maakte de instelling haar duidelijk dat ze de studie serieuzer moest nemen. Dat lukte mede dankzij Coco Schrijber, die ze beschouwt als een soort mentor. Wortel werd later zelf docent aan de Gerrit Rietveld Academie. Mede op advies van Wim Brands (ook docent) begon ze met het schrijven van korte verhalen.

Ze publiceerde k…Lees verder op Wikipedia