Boek
Nederlands

Tien jaar achter Thaïse tralies

Machiel Kuijt (auteur), Bert Steinmetz (bewerker), Pita Kuijt (medewerker)
Waargebeurd verhaal over de belevenissen van een Nederlander die tien jaar gevangen zat in Thailand.
Titel
Tien jaar achter Thaïse tralies
Auteur
Machiel Kuijt
Bewerker
Bert Steinmetz
Medewerker
Pita Kuijt Geert-Jan Knoops
Taal
Nederlands
Uitgever
's-Gravenhage: BZZTôH, 2007
224 p.
ISBN
9789045305929
Plaatsingssuggestie
Thailand 395.84 (SISO) Misdaad - Geweld ; Gevangenissen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De Amsterdamse marktkoopman en thaibokser Machiel Kuijt (1968) werd in 1997 in Thailand opgepakt op beschuldiging van heroïnehandel. Na vijf jaar voorarrest werd hij vrijgesproken, maar later in hoger beroep alsnog (ondanks het ontbreken van bewijs) tot levenslang veroordeeld. Zijn Thaise ex-vriendin (moeder van zijn twee dochters) bij wie in de auto wel drugs werden aangetroffen, kreeg 33 jaar. Kuijt zat tien jaar in Thaise gevangenissen en werd een symbool voor de slachtoffers van het Thaise rechts- en gevangenissysteem. Zijn zaak leidde tot een verdrag tussen Nederland en Thailand waardoor Nederlandse gevangenen nu na een aantal jaren hun verdere straf in Nederland kunnen uitzitten. In maart 2007 mocht Kuijt eindelijk terug naar Nederland en zag hij zijn dochters, al die jaren door zijn ouders opgevoed, weer terug. Kuijts brieven aan zijn ouders over zijn ervaringen in die tijd werden door Parool-redacteur Bert Steinmetz bewerkt en gerangschikt. Daartussendoor staan aanvullende ver…Lees verder

Over Machiel Kuijt

Machiel Kuijt (Amsterdam, januari 1968) is een Nederlander die in Thailand tot levenslang is veroordeeld voor heroïnesmokkel en van 1997 tot maart 2007 heeft vastgezeten. Hij zat zijn straf uit in de beruchte Bangkwang-gevangenis in Bangkok.

Na een procesgang van 9 jaar is hij in maart 2006 ook in laatste instantie veroordeeld. Hij is op 16 april 1997 gearresteerd op weg naar het vliegveld van Bangkok. Een Italiaan, met wie hij samen reisde, werd vrijgesproken. Bij zijn Thaise ex-vriendin Linda, met wie hij twee kinderen heeft, werd heroïne aangetroffen (748 gram). Zij is daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf.

In eerste instantie werd Kuijt vrijgesproken. Het OM van Thailand ging echter in hoger beroep, waarna het Hof levenslang oplegde. Dit vonnis werd door de laatste instantie bevestigd, ondanks dat er ontlastende verklaringen waren van de ex-vriendin en van Thaise politieagenten.

In de gevangenis was hij volgens eigen zeggen een soort leide…Lees verder op Wikipedia