Boek
Nederlands

Reis om de wereld in 80 recepten

Madelon Schoemaker (auteur), Peter De Ruiter (fotograaf)
Een smakelijk en persoonlijk reisverslag van een gepassioneerd koken reiziger, neergelegd in mooie internationale recepten, geïllustreerd met prachtige foto's van reisfotograaf Peter de Ruiter. De auteur, die over de hele wereld heeft gewoond en gewerkt, vertelt per hoofdstuk iets over de achtergrond van de landen die ze bezocht, haar persoonlijke (reis)ervaringen en het verhaal achter de recepte
Onderwerp
Gerechten
Titel
Reis om de wereld in 80 recepten
Auteur
Madelon Schoemaker
Fotograaf
Peter De Ruiter
Taal
Nederlands
Uitgever
Arnhem: Terra, 2008
160 p. : ill.
ISBN
9789058978004
Plaatsingssuggestie
629.2 (SISO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 10 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Koken heeft Madelon Schoemaker altijd gefascineerd, net zoals reizen. Haar ouders reisden beroepshalve de hele wereld af en daardoor woonde en liep zij school in diverse exotische bestemmingen. Terug in Nederland volgde Schoemaker hotelschool met een optie management en momenteel werkt ze als HR-manager.
Reis om de wereld in 80 recepten is tot stand gekomen aan de hand van de verschillende smaken die Schoemaker tijdens reizen, bij vrienden en op restaurants heeft leren kennen. Het kookboek dat ze heeft afgeleverd is dan ook heel persoonlijk en de stijl en lay-out zijn allesbehalve saai of alledaags.
Qua receptuur of culinaire inbreng is het echter geen echte aanwinst. Het brengt de nuchtere lezer weinig bij in de zuivere zin van culinaire lectuur. De receptuur is noch vernieuwend, noch nieuw. Meer nog, het is een zeer beperkte bloemlezing van persoonlijke impressies, waarbij de eigen beleving ervan primeert op het bredere belang van een goed receptenboek.
Wie Lees verder
De schrijfster heeft over de hele wereld gereisd: ze woonde met haar ouders in Kenia en Saoedi-Arabië, heeft familie in Zuid-Afrika en kwam voor haar werk o.a. in de Verenigde Arabische Emiraten. Koken werd een van haar grootste passies en overal waar ze kwam verzamelde ze recepten, die ze besloot uit te geven. Het is een heel persoonlijk verhaal geworden, met herinneringen, dagboeknotities, commentaren en foto's van elk land waarover ze schrijft. Maar ook de recepten zelf zijn voorzien van een 'verhaaltje', van wie en waar ze het heeft gekregen, waarom het zo lekker, gezond of bijzonder is, hoe je er met eenvoudige middelen een andere draai aan kunt geven enz. Deze laatste twee items zijn gedrukt in een quasi geschreven letter. Ingewikkelde toestanden zijn zoveel mogelijk uit de weg gegaan en ondanks de internationale sfeer is vrijwel alles hier te krijgen. Overal staan kooktijd en moeilijkheidsgraad bij; hier en daar zijn wijntips toegevoegd in een superkleine letter. Register op so…Lees verder

Suggesties