Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Biografische essays over sekserollen (gender), zwangerschap, moeder- en stiefmoederschap.
Titel
De argonauten
Auteur
Maggie Nelson 1973-
Vertaler
Nicolette Hoekmeijer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The argonauts
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2016
189 p.
ISBN
9789025448875 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Zijn we niet allemaal een beetje queer?

Essay. Het is niet moeilijk om te begrijpen waarom De Argonauten een internationale bestseller werd. Tastend naar haar gedachten en gevoelens rond genderfluïditeit, leven, dood en moederschap, schreef de Amerikaanse Maggie Nelson een intieme en hedendaagse ode aan de liefde.

Voor ik aan dit essay begin, moet ik dit kwijt: De Argonauten is een van de tederste boeken die ik ooit las. Mijn hart brak van zoveel herkenbaarheid, maar het was een heilzame breuk. De stukken groeiden weer aan elkaar. Misschien is het nu wel een beter hart?

U moet weten dat er weinig aanknopingspunten zijn met de schrijfster: ik ben niet lesbisch, ik heb geen relatie met een 'butch on T' en ik heb niets met voorbinddildo's. Ik ben, voor de buitenwereld althans, een cisgender heterovrouw. Mijn nest lijkt op alle fronten - man, kind, pluskind - heteronormatief en conformistisch.

Maar ik zie dat anders. Ik koos net als Nelson en haar nest radicaal en zonder reserves voor de liefde. Of is dat normaal? Als De Argonauten al iets ter discussie stelt, dan is het wel dit: wat is radicaal, wat is normaal?

Schrijfster en dichteres Maggie Nelson (42) is getrouwd met kunstenaar Harry Dodge (50). Het paar woont in Los Angeles e…Lees verder

Een unieke kijk op liefde

Roman. Maggie Nelson werpt een frisse blik op genderkwesties, relaties en ouderschap in het volstrekt originele De argonauten.

Wanneer schrijfster Maggie Nelson haar partner voor het eerst ontmoet, woont ze in Hollywood, waar ze haar eenzaamheid bestrijdt met maniakale schrijfuitbarstingen. Harry Dodge doorbreekt haar isolement; de twee spenderen maandenlang in bed en toch weet Nelson niet of ze naar Dodge - een kunstenaar die net als zij lesgeeft op het prestigieuze California Institute of Arts - moet verwijzen als een 'hij' of een 'zij'. Ergens hoopt ze dat de intimiteit tussen hen zo groot is dat ze nooit zal hoeven terug te vallen op de derde persoon.

In De argonauten beschrijft Nelson haar leven als stiefmoeder van Dodges zoon, als moeder van de baby die ze met haar partner krijgt na vele inseminatiepogingen en als vrouw van Dodge die zich niet thuis voelt in het vrouwenlichaam. Wanneer Nelson vier maanden zwanger is, laat Dodge haar borsten verwijderen en begint de kunstenaar testosteron te slikken. Het paar krijgt geregeld de vraag wanneer de vol…Lees verder

Deze biografische essays onderzoeken de sekserollen (gender) van de auteur, haar partner, hun kinderen en naaste vrienden. Ze onderzoekt haar eigen (seksuele) identiteit als lesbische vrouw in een relatie en sinds november 2008 een huwelijk met een vrouw, de filmer Harry Dodge. Die is transgender en is, omdat die zich meer man dan vrouw voelt, begonnen aan een behandeling met testosteron, te volgen door een operatie. Als stel zijn ze bezig met kunstmatige inseminatie omdat ze graag samen een kind willen. De auteur raakt zwanger terwijl ze ook volop bezig is te wennen aan het stiefmoederschap van het zoontje dat Harry meebracht. Deze overgangs- en veranderingsprocessen worden vaak in een cultureel-filosofisch kader gezet. De Amerikaanse dichteres, cultuurcritica en essayiste (1973) heeft een origineel en inspirerend boek geschreven dat werd bekroond met de National Book Critics Circle Award 2015 en enthousiast is besproken. Haar oprechte, aansprekende verslag biedt veel stof tot nadenk…Lees verder