Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Dodenrit

Maggie Stiefvater (auteur), Lia Belt (vertaler)
+1
Dodenrit
×
Dodenrit Dodenrit
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Het eiland Thisby is in de ban van de jaarlijkse Scorpio Race. Dat is een race op waterpaarden waarbij regelmatig doden vallen. Viervoudig kampioen Sean Kendrick is een man van weinig woorden. Hij lijkt geen angst te kennen. Puck Connolly doet als eerste vrouw mee.
Onderwerp
Paardensport, Paarden
Titel
Dodenrit
Auteur
Maggie Stiefvater
Vertaler
Lia Belt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The scorpio races
Uitgever
Amsterdam: Full Moon, 2012
384 p.
ISBN
9789048814046 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Traditiegetrouw wordt op één november de Scorpio Race gehouden op het eiland Thisby. Er wordt gereden op zogenaamde capaill uisce, of waterpaarden: bloeddorstige en onbetrouwbare paarden die elke herfst vanuit de oceaan aan land komen. Wanneer de eerste waterpaarden opgemerkt worden, wordt meteen ook het startschot gegeven voor de voorbereidingen van de Scorpio Race. Elk jaar opnieuw eist de wedloop dodelijke slachtoffers doordat de paarden elkaar en de ruiters aanvallen. Sean Kendrick, die zijn vader jaren geleden zag sterven tijdens de Scorpio Race, heeft de wedstrijd reeds vier keer gewonnen op het waterpaard Corr. Ondertussen heeft hij een bijzondere band opgebouwd met het rode paard en zijn grootste wens is om op een dag het prachtige dier van zijn baas te kunnen overkopen. Deze laatste wil echter elk van zijn paarden verkopen, behalve zijn prijswinnaar. Voor Puck Connely, die haar beide ouders verloor aan capaill uisce, is het de eerste keer dat ze deelneemt aan de…Lees verder
Op het onherbergzame, fictieve eiland Thisby wordt iedere november een paardenrace georganiseerd met waterpaarden. Deze (elfen)paarden kunnen, na lang trainen, pijlsnel draven maar zijn gruwelijk wild en kunnen doden. De voorbereiding en het verloop van de wedstrijd worden beurtelings in de ik-vorm vanuit de twee hoofdpersonen beschreven: de 19-jarige Sean en het meisje Puck. Beiden zijn wees, eenzaam en eigenzinnig. Ze hebben ieder hun eigen redenen om mee te doen. Spannend fantasyverhaal gebaseerd op een Ierse/Schotse legende. Het duurt even om erin te komen, mede door de vele namen van de bijfiguren die allemaal van invloed zijn op de hoofdpersonen, maar dan wordt het een echte pageturner. Vlot geschreven met een goede karaktertekening. De Amerikaanse auteur (1981) schreef de geprezen weerwolventrilogie 'Huiver', 'Fluister' en 'Voor altijd'. Ook in het Engels aangeboden, 'The Scorpio races'*. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Maggie Stiefvater

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Sadichhak

Maggie Stiefvater (Harrisonburg (Virginia), 18 november 1981), geboren als Heidi Hummel, is een Amerikaanse bestsellerauteur van young adult-literatuur en fantasy-romans. Zij is bekend van de boekenreeksen The Wolves of Mercy Falls en The Raven Cycle.

Levensloop

Volgens Stiefvater was ze als kind angstig en had ze vele fobieën. Ze wilde gevechtspiloot en autocoureur worden, maar was ook een hartstochtelijk boekenlezer en ze vond het leuk om te schrijven. Op haar 16e stuurde ze al manuscripten naar uitgevers. Tegen de tijd dat ze ging studeren had ze ruim 30 romans geschreven, waaronder vier thrillers over de IRA. Zij volgde een opleiding aan het Mary Washington College en studeerde af in de richting geschiedenis. Na haar studie werkte ze als portretkunstenaar, waarbij ze zich met succes specialiseerde in de paardensport. Op 16-jarige leeftijd heeft Stiefvater tevens haar voornaam van Heidi naar Margaret veranderd…Lees verder op Wikipedia