Dvd
Zweeds

Beck. Volume 1

Maj Sjöwall (naar het werk van), Per Wahlöö (naar het werk van)
Hoofdpersonage in de reeks is Martin Beck, inspecteur bij de moordbrigade van de Zweedse nationale politie
Bevat
Titel
Beck. Volume 1
Naar het werk van
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Taal
Zweeds
Uitgever
Lumière, 2008
4 dvd-video's
Oorspr. opname
2000
Speelduur
4 x 90 min.
EAN
5425019002633

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 38 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Vier televisiefilms waarin de hoofdpersonage Martin Beck, inspecteur bij de moordbrigade van de Zweedse nationale politie zijn werk doet. Beck is een nuchtere anti-held en hij is een meester in het afnemen van verhoren en het maken van analyses. Hij heeft een hekel aan politiek, slaapt slecht en is beslist geen atleet. De films zijn geïnspireerd op de boeken van Sjöwall en Wahlöö, het beroemde Zweedse schrijversechtpaar.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties