Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De brandweerauto die verdween

Maj Sjöwall (auteur), Per Wahlöö (auteur), Hugo Kuipers (vertaler)
Een hoofdinspecteur van de Stockholmse moordbrigade komt voor de zware taak te staan een ingenieus geval van brandstichting op te lossen, waarbij een aantal personen, waaronder een kleine gangster, gedood is.
Titel
De brandweerauto die verdween
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Hugo Kuipers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Brandbilen som försvann
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011 | Andere uitgaves
237 p.
ISBN
9789046114209 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 46 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926-1975) in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (Zwarte Beertjes-reeks).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door pc en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw.

Het oeuvre van het Zweeds schrijverspaar situeert de populaire hoofdfiguur Martin Beck en de talloze memorabele personages telkens op het scherp van de snede. De misdaad in deze romans situeert zich in het breukgebied tussen individu en maatschappij, waardoor in de tegenstelling tussen individuele v…Lees verder
Een hoofdinspecteur van de Stockholmse moordbrigade komt voor de zware taak te staan een ingenieus geval van brandstichting op te lossen, waarbij een aantal personen, onder wie een kleine gangster, gedood is. Voor wie reeds kennis heeft gemaakt met de politieromans waarin Martin Beck, Kollberg e.a. hun rol spelen, zal het lezen van deze thriller een aangename ervaring betekenen. Voor diegene, die voor het eerst via dit boek met het oeuvre van de schrijvers kennismaakt, zal het een complete verrassing zijn. Hoge kwaliteit, een authentieke sfeer- en karaktertekening, een spannende intrige. Pocketeditie, zeer kleine druk, serie-omslag.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties