Boek
Nederlands

De man die even wilde afrekenen

Maj Sjöwall (auteur), Per Wahlöö (auteur), Cora Polet (vertaler)
De moord op een zeer gefortuneerde louche zakenman in een der meest gerenommeerde restaurants van Malmo͏̈ stelt de politie voor vele raadsels.
Titel
De man die even wilde afrekenen
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Polis, polis, potatismos !
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Andere uitgaves
224 p.
Verschijningsdatum
03-05-2017
ISBN
9789048831715 (paperback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926-1975) in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (Zwarte Beertjes-reeks).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door pc en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw.

Het oeuvre van het Zweeds schrijverspaar situeert de populaire hoofdfiguur Martin Beck en de talloze memorabele personages telkens op het scherp van de snede. De misdaad in deze romans situeert zich in het breukgebied tussen individu en maatschappij, waardoor in de tegenstelling tussen individuele v…Lees verder
De zakenman Palmgren wordt in een restaurant vermoord en de dader weet te ontkomen. De politie ontdekt dat de vermoorde man zich met allerlei duistere zaken bezighield en zoekt de moordenaar bij vijanden en concurrenten. Door een stom toeval, het aanspoelen van een geweerfoedraal, komt de politie achter de ware identiteit van de moordenaar. Dit is een detectiveverhaal met hoofdinspecteur Martin Beck in de hoofdrol. Het verhaal speelt tijdens een hittegolf die van grote invloed is op het humeur en de motivatie van de overwerkte en onderbezette politie. Opvallend zijn de uitstekende karakterbeschrijvingen, en het ingaan op allerlei gebeurtenissen die de hoofdpersonen overkomen, zonder dat die van belang zijn voor de ontknoping. Het maakt het in ieder geval een bijzonder levensecht verhaal, waar de politie gewoon door hard werken, de moordenaar ontmaskert. Kleine druk.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties