Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:
Een detective moet zijn vakantie afbreken om een verdwenen drugshandelaar op te sporen.
Titel
De man die in rook opging
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Heleen Ten Holt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Mannen som gick upp i rök
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2010 | Andere uitgaves
229 p.
ISBN
9789046113820 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwal en Per Wahlöö in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (een uitgave van de Zwarte Beertjes/Bruna & Zn).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door PC en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw. Bestond er voor twintig jaar nog enige terughoudendheid tegenover het genre, dan is men het er nu, van thrillerfanaat tot literatuur freak, over eens dat deze romans tevens een hoge literaire waarde hebben, en ook op dat vlak het niveau halen van die andere reus, Simenon, die zich evenmin zorgen maakte …Lees verder
Terechte heruitgave van het tweede deel uit deze inmiddels klassieke (meermalen verfilmde) maatschappijkritische misdaadserie rond inspecteur Martin Beck en zijn team van de afdeling Moordzaken in Stockholm. Met deze tiendelige serie, verschenen tussen 1965 en 1975, wilde het Zweedse schrijversechtpaar uiting geven aan hun kritiek op de Zweedse welvaartsmaatschappij. De verhalen bieden een groep goed uitgewerkte personages die zich gaandeweg de serie meer en meer ontwikkelen, een aantal intrigerende plots en een mooi portret van het reilen en zeilen van een politieteam en de Zweedse maatschappij destijds. In dit verhaal reist Beck af naar Boedapest waar een Zweedse journalist wordt vermist. Een precaire zaak, want de betrekkingen met landen achter het IJzeren Gordijn zijn moeizaam. Goed gecomponeerd, met humor geschreven, uitstekend en sfeervol misdaadverhaal met een mooie plot. Vele misdaadauteurs noemen de verhalen van dit schrijversechtpaar als inspiratiebron voor hun eigen werk, z…Lees verder

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties