Boek
Nederlands
Hoofdinspecteur Martin Beck krijgt te maken met drie zaken: een bankoverval door een jong meisje, de moord op een filmproducer en het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het bezoek van een antipathieke Amerikaanse senator.
Titel
De terroristen
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Terroristerna
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Andere uitgaves
384 p.
Verschijningsdatum
03-05-2017
ISBN
9789048831753 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De tiende en laatste roman uit een serie maatschappij-kritische detectives van het Zweedse schrijversechtpaar, waarvan de man kort na de beëindiging van dit boek stierf. Hoofdinspecteur Martin Beck, de hoofdfiguur uit alle romans, krijgt te maken met drie zaken: een bankoverval door een jong meisje, de moord op een filmproducer en het nemen van veiligheidsmaatregelen bij het bezoek van een antipathieke Amerikaanse senator, die mogelijk het doelwit is van een internationale terroristenorganisatie. Een vakkundig, reëel geschreven politieroman, maar zeker niet de beste uit de reeks. De kritiek die wordt gespuid op de Zweedse maatschappij is niet geïntegreerd in het geheel. De beschrijving in dit boek van de moord op de Zweedse premier vertoont opvallende overeenkomsten met de moord op premier Olof Palme. Kleine druk.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties