Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De verschrikkelijke man uit Säffle

Maj Sjöwall (auteur), Per Wahlöö (auteur), Froukje Hoekstra (vertaler)
Een oudere inspecteur van de Stockholmse politie wordt op gruwelijke wijze vermoord in het ziekenhuis waar hij ligt.
Titel
De verschrikkelijke man uit Säffle
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Froukje Hoekstra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Den vedervardige mannen fran Saffle
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Andere uitgaves
192 p.
Verschijningsdatum
03-05-2017
ISBN
9789048831678 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 36 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwall (1935) en Per Wahlöö (1926-1975) in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (Zwarte Beertjes-reeks).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965-1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door pc en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw.

Het oeuvre van het Zweeds schrijverspaar situeert de populaire hoofdfiguur Martin Beck en de talloze memorabele personages telkens op het scherp van de snede. De misdaad in deze romans situeert zich in het breukgebied tussen individu en maatschappij, waardoor in de tegenstelling tussen individuele v…Lees verder
Herdruk van het - voor het eerst in 1974 uitgekomen - zevende deel uit de tiendelige serie misdaadromans van het Zweedse schrijversechtpaar. De serie werd geschreven in de periode 1965-1975. In dit deel wordt politie-inspecteur Nyman gruwelijk vermoord in het ziekenhuis waar hij ligt. Martin Beck, chef van de rijksmoordbrigade, onderzoekt de moord en ontdekt dat Nyman bekend stond als 'de verschrikkelijke man uit Säffle' vanwege zijn sadistische inslag. Ook deze (maatschappijkritische) misdaadroman toont aan dat Sjöwall en Wahlöö terecht beroemd zijn geworden. Paperback, normale druk.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties