Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De vrouw in het Götakanaal

Maj Sjöwall (auteur), Per Wahlöö (auteur), Cora Polet (vertaler)
Wanneer een baggermolen bij toeval het stoffelijk overschot ophaalt van een aan boord van een Zweeds passagiersschip vermoorde Amerikaanse jonge vrouw, neemt de recherche het speurwerk ter hand.
Titel
De vrouw in het Götakanaal
Auteur
Maj Sjöwall Per Wahlöö
Vertaler
Cora Polet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Roseanna
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2017 | Andere uitgaves
192 p.
Verschijningsdatum
03-05-2017
ISBN
9789048831920 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het werd stilaan tijd dat de 10-delige politiereeks van het Zweedse schrijversduo Maj Sjöwal en Per Wahlöö in een nieuwe druk verscheen, want de laatste uitgave dateerde ondertussen al weer van 1982 (een uitgave van de Zwarte Beertjes/Bruna & Zn).

De serie verscheen oorspronkelijke in de periode van 1965 tot 1975. De politieke en sociale omstandigheden lagen toen heel anders en het levensritme werd nog niet bepaald door PC en mobilofoon, maar desondanks kan men met gerust gemoed stellen dat deze politieromans geenszins gedateerd overkomen. Hoogstens hebben ze een kwaliteitsvol patina verworven en daarmee ook een ereplaats in de top-10 van de beste misdaadseries van de voorbije eeuw. Bestond er voor twintig jaar nog enige terughoudendheid tegenover het genre, dan is men het er nu, van thrillerfanaat tot literatuur freak, over eens dat deze romans tevens een hoge literaire waarde hebben, en ook op dat vlak het niveau halen van die andere reus, Simenon, die zich evenmin zorgen maa…Lees verder
Wanneer een baggermolen bij toeval het stoffelijk overschot ophaalt van een aan boord van een Zweeds passagiersschip vermoorde Amerikaanse jonge vrouw, neemt de recherche het speurwerk ter hand. Psychologisch verantwoorde, reële politieroman van deze twee Zweedse schrijvers, behorend tot de reeks uitstekende detectives waarin zij speurwerk en maatschappijkritiek verenigen. Paperback; kleine druk.

Over Maj Sjöwall

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

Maj Sjöwall (Stockholm, 25 september 1935 – Landskrona, 29 april 2020) was een Zweeds misdaadschrijver. Ze is het meest bekend van de boeken die ze als Sjöwall & Wahlöö samen met haar partner Per Wahlöö schreef.

Loopbaan

Sjöwall studeerde journalistiek. Ze werkte tussen 1954 en 1963 voor verschillende uitgevers. In 1961 ontmoette ze Wahlöö, met wie ze vanaf 1962 samenwoonde. Het schrijversduo was tussen 1965 en 1975 verantwoordelijk voor tien misdaadromans rondom het karakter politierechercheur Martin Beck. De boeken werden internationaal uitgegeven en meerdere keren verfilmd. Na het overlijden van Wahlöö in 1975 hield Sjöwall zich bezig met vertaalwerk en schreef ze columns. Met de Nederlander Tomas Ross schreef ze het boek De vrouw die op Greta Garbo leek (Kvinnan som liknade Greta Garbo, 1990). Ook publiceerde ze misdaadboeken met de Deen Bjarne Nielsen en de Duitser Jürgen Alberts.

Maj Sjöwall overleed …Lees verder op Wikipedia

Suggesties