Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Herboren : hier komt een nieuwe Belg

Majd Khalifeh (auteur), Rudi Vranckx (inleider), Thijs Delrue (auteur)
Het relaas van een stateloze Palestijnse Syriër die naar België vlucht, asiel aanvraagt, na tien jaar de Belgische nationaliteit verwerft en als journalist een toekomst opbouwt in zijn nieuwe land.
Titel
Herboren : hier komt een nieuwe Belg
Auteur
Majd Khalifeh Thijs Delrue
Inleider
Rudi Vranckx
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2017
202 p. : ill.
ISBN
9789461316523 (paperback)
Plaatsingssuggestie
313.2 (SISO) Sociale groepen ; Migranten (ZIZO)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 150 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2004 vlucht een jongen van negentien zonder familie vanuit Syrië naar België. Majd Khalifeh is van Palestijnse afkomst en heeft een Nigeriaans paspoort. Hij wil zo de dienstplicht in Syrië ontvluchten en een nieuw bestaan opbouwen. Informatief en persoonlijk relaas van zijn weg vol onzekerheden en zijn vasthoudendheid. Majd neemt veel initiatief, leert de Nederlandse taal en brengt het in tien jaar tijd tot journalist bij de Vlaamse omroep VRT. Hij laat de meerwaarde zien van mensen zoals hij. Alle identiteitsvragen komen aan bod. Nieuwkomers krijgen tips over omgang met alcohol, vrouwen, feesten, zwemles, homo's, etc. Meedoen met behoud van identiteit. Met de reis naar Mekka beschrijft hij de islam als een moderne, dynamische, kritische en individuele manier van geloven. Hoogtepunt is de geboorte van zijn Belgische dochtertje, dat meertalig wordt opgevoed. Zeer onderhoudend verslag over vluchten, aanpassen en een nieuw bestaan opbouwen.

Over Majd Khalifeh

Majd Khalifeh (Arabisch: مجد خليفة) (Dubai, 1983) is een Palestijns-Belgisch freelance journalist voor de VRT.

In 1983 werd Khalifeh geboren in Dubai met Palestijnse roots. In 1948 werd zijn familie tijdens de Al-Nakba verdreven uit de streek rond Haifa, nu deel van Israël. Hij woonde in de Verenigde Arabische Emiraten, Tunesië, Libië, Syrië, Jordanië, Koeweit en sinds 2004 in België.

In 2012 maakte regisseur Senne Dehandschutter voor het programma Vranckx de documentaire Stateless waarin Khalifeh voor het eerst op zoek gaat naar zijn Palestijnse roots. Naar aanleiding hiervan lanceerde Khalifeh Tussen Vrijheid en Geluk, een journalistiek project voor MO* met Pieter Stockmans en fotograaf Xander Stockmans over gewone mensen in de Arabische wereld.

In september 2017 publiceerde Khalifeh met Thijs Delrue Herboren – Hier komt een nieuwe Belg bij Uitgeverij Van Halewyck over zijn traject als vluchteling en nieuwkomer in Vlaandere…Lees verder op Wikipedia

Suggesties