Herboren : hier komt een nieuwe Belg

Majd Khalifeh (auteur), Rudi Vranckx (inleider), Thijs Delrue (auteur)
Het relaas van een stateloze Palestijnse Syriër die naar België vlucht, asiel aanvraagt, na tien jaar de Belgische nationaliteit verwerft en als journalist een toekomst opbouwt in zijn nieuwe land.
Titel
Herboren : hier komt een nieuwe Belg
Auteur
Majd Khalifeh Thijs Delrue
Inleider
Rudi Vranckx
Verteller
Ruben Hansen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2017
1 cd
Speelduur
6:12
Oorspr. uitgever
Van Halewyck
Aantekening
Vlaamse stem Stem: Man
Plaatsingssuggestie
313.2 (SISO) Migranten (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In 2004 vlucht een jongen van negentien zonder familie vanuit Syrië naar België. Majd Khalifeh is van Palestijnse afkomst en heeft een Nigeriaans paspoort. Hij wil zo de dienstplicht in Syrië ontvluchten en een nieuw bestaan opbouwen. Informatief en persoonlijk relaas van zijn weg vol onzekerheden en zijn vasthoudendheid. Majd neemt veel initiatief, leert de Nederlandse taal en brengt het in tien jaar tijd tot journalist bij de Vlaamse omroep VRT. Hij laat de meerwaarde zien van mensen zoals hij. Alle identiteitsvragen komen aan bod. Nieuwkomers krijgen tips over omgang met alcohol, vrouwen, feesten, zwemles, homo's, etc. Meedoen met behoud van identiteit. Met de reis naar Mekka beschrijft hij de islam als een moderne, dynamische, kritische en individuele manier van geloven. Hoogtepunt is de geboorte van zijn Belgische dochtertje, dat meertalig wordt opgevoed. Zeer onderhoudend verslag over vluchten, aanpassen en een nieuw bestaan opbouwen.

Over Majd Khalifeh

Majd Khalifeh (Arabisch: مجد خليفة) (Dubai, 1983) is een Palestijns-Belgische journalist bij VRT.

Khalifeh werd in 1983 geboren in Dubai, en heeft Palestijnse roots. In 1948 werd zijn familie tijdens de Al-Nakba verdreven uit de streek rond de kuststad Haifa in het huidige Israël. Khalifeh woonde in de Verenigde Arabische Emiraten, Tunesië, Libië, Syrië, Jordanië en Koeweit, alvorens hij zich in 2004 in België vestigde.

In 2012 maakte regisseur Senne Dehandschutter voor het programma Vranckx de documentaire Stateless waarin Khalifeh voor het eerst op zoek ging naar zijn Palestijnse roots. Naar aanleiding daarvan lanceerde Khalifeh samen met Pieter Stockmans en fotograaf Xander Stockmans Tussen Vrijheid en Geluk, een journalistiek project voor MO* over gewone mensen in de Arabische wereld.

In september 2017 publiceerde Khalifeh samen met Thijs Delrue Herboren – Hier komt een nieuwe Belg bij Uitgeverij Van Halewyck over zijn tr…Lees verder op Wikipedia

Suggesties