De belofte van Pisa

Mano Bouzamour (auteur)
+1
De belofte van Pisa
×
De belofte van Pisa De belofte van Pisa

De belofte van Pisa

Samir (ik-figuur) worstelt met zijn leven in twee werelden: zijn traditionele, eenvoudige Marokkaanse familie en de elitaire Amsterdamse school waar hij een vwo-opleiding volgt.
Titel
De belofte van Pisa
Auteur
Mano Bouzamour 1991-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2015 | Andere uitgaven
288 p.
ISBN
9789044628371 (paperback)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

DE BELOFTE VAN PISA

DE BELOFTE VAN PISA **** Mano Bouzamour, Prometheus, 248 blz., ? 15. Commotie boven de Moerdijk, meer dan gebruikelijk is. Aanstoker is de tweeëntwintigjarige debutant Mano Bouzamour, die in ...

DE BELOFTE VAN PISA ****

Mano Bouzamour, Prometheus, 248 blz., ? 15.

Commotie boven de Moerdijk, meer dan gebruikelijk is. Aanstoker is de tweeëntwintigjarige debutant Mano Bouzamour, die in De belofte van Pisa op wervelende, vermakelijke wijze zijn deels gefictionaliseerde adolescentenleven op papier smakt. Bouzamour is net als zijn hoofdpersonage Sam Zafar tweedegeneratie-immigrant, en bijgevolg gedoemd om tussen twee vuren te stiefelen. Sam belooft zijn oudere broer, een flegmatieke overvaller, om de zes schooljaren op een uniform blank lyceum tot een goed einde te drijven. Een kut-Marokkaan tussen de keurige kakkers. Jazeker, Bouzamour hamert met wijde uithalen op de clichés, maar hij keert ze ook net zo goed binnenstebuiten: Sam is even begaafd in het uithalen van rottigheid op straat als in het uitvoeren van Strauss of Borodin op de vleugel. Echt knetteren doet dit coming-of-ageverhaal - gesitueerd in het bezield beschreven Amsterdam - dankzij Bouzamours snaaks…Lees verder

Samir (ik-figuur), die zich liever Sam noemt, groeit op in een traditioneel Marokkaans gezin in Amsterdam met twee analfabete ouders. Zijn tien jaar oudere broer, die in de criminaliteit zit, is zijn grote inspirator. Hij zorgt ervoor dat Samir naar het Hervormd Lyceum gaat, waar Samir zijn vwo-diploma haalt. Samir is ook een talentvol pianist; hij is gek op klassieke muziek en zijn broer regelt voor hem een piano. Bouzamour, geboren in 1991 in Amsterdam, won als verhalenverteller het Rozentuinfestival in 2010. Hij schetst de cultuur van jonge Marokkanen en hun ongezouten taalgebruik op beeldende wijze. Dit werd hem binnen Marokkaans-Nederlandse kring niet door iedereen in dank afgenomen. Hij heeft humor en zelfspot en beschrijft het leven van de jonge Samir met vlotte pen. Zal vooral jonge lezers aanspreken. Normale druk. Vanaf ca. 15 jaar.

Over Mano Bouzamour

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Mano Bouzamour (Amsterdam, 19 maart 1991) is een Nederlands schrijver en columnist.

Biografie

Bouzamour groeide op in een gastarbeidersgezin in de Amsterdamse wijk De Pijp. Zijn beide ouders komen uit Marokko. Hij kreeg zijn opleiding aan de Derde Dalton Alberdingk Thijmschool (1995-2003) en aan de havo van het Hervormd Lyceum Zuid (2003-2010).

Literaire loopbaan

Hij debuteerde in 2013 met zijn roman De belofte van Pisa. In 2017 volgde 3PAK, het boekenweekgeschenk voor jongeren. In 2018 verscheen zijn tweede roman Bestsellerboy, waar in 2022 een televisieserie van uitkwam geregisseerd door Norbert ter Hall.

Als columnist schrijft hij vanaf 2014 voor Het Parool, Elle en Cosmopolitan.

Bibliografie