Boek
Nederlands

Slaap schildpad slaap

Maranke Rinck (auteur), Martijn van der Linden (illustrator)
+1
Slaap schildpad slaap
×
Slaap schildpad slaap Slaap schildpad slaap
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Schildpad kan niet slapen. Vleermuis, Bok, Vogel en Octopus proberen van alles om Schildpad in slaap te krijgen. Klein prentenboek met paginagrote expressieve illustraties. Vanaf ca. 3 jaar.
Titel
Slaap schildpad slaap
Auteur
Maranke Rinck
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2011 | Andere uitgaven
[24] p. : ill.
ISBN
9789047703891 (hardback)
Plaatsingssuggestie
Slapen (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Schildpad kan niet slapen. Hij draait zichzelf in de knoop in zijn slaapzak, hij woelt, hij zit vol van de melk, steeds is er wat. En wat Vleermuis, Bok, Vogel en Octopus ook proberen, het lukt hen niet Schildpad in slaap te krijgen. Totdat hij zelf met een oplossing komt. Klein prentenboekje voor peuters waarin de nadruk ligt op de illustraties, waarop de vijf dieren in een zeer kleurige, mozaïekachtige stijl worden afgebeeld in hun verschillende pogingen Schildpad in slaap te krijgen. De achtergrond is zwart, waarop de korte, originele tekst in wit is afgedrukt. Tekst en illustraties vullen elkaar goed aan. Dit mooi vormgegeven, hardkartonnen prentenboekje met twee afgeronde hoeken was in 2008 een van de jubileumuitgaven van uitgeverij Lemniscaat ter gelegenheid van hun 45-jarig bestaan. Auteur en illustrator maakten samen diverse prentenboeken, waaronder 'Ik voel een voet' (2008)*, dat ook gaat over Schildpad, Vleermuis, Bok, Vogel en Octopus. Voor oudere peuters. Vanaf ca. 3 jaar.

Slaap schildpad slaap

Schildpad kan de slaap maar niet vatten. Gelukkig zijn z’n vriendjes in de buurt om hem daarbij te helpen. Alle trucjes worden bovengehaald: slaapliedjes zingen, warme melk drinken, zelfs een tutje komt eraan te pas. Niets helpt. “Een stukje rijden”, zegt schildpad, “dat helpt altijd”. Zonder auto is dat wel heel moeilijk, of toch niet?
Een lief verhaal met dieren in de hoofdrol. Niet de typische boerderijdieren maar wel een bont allegaartje: een octopus, een schildpad, een bok, een vleermuis en een vogel. Het gezelschap is ook op een bonte manier geïllustreerd. Ze lijken stuk voor stuk op restjes frivool inpakpapier die aan elkaar zijn gekleefd. De felle kleuren staan in mooi contrast met de donkere, voornamelijk zwarte achtergrond. Kleine kinderen zullen hier zeker gek op zijn.
Het verhaaltje is herkenbaar voor ouders én kinderen. Wie heeft er als ouder al eens niet met de handen in het haar gezeten omdat zijn kleine spruit de slaap niet kon vatten? Andersom zullen kinde…Lees verder

Over Maranke Rinck

Maranke Rinck (Rotterdam, 1976) is kinderboekenschrijver. Ze schrijft prentenboeken, korte verhalen, leesboeken en verhalen in opdracht van culturele instellingen en educatieve uitgeverijen.

Rinck schrijft verhalen voor kinderen tot tien jaar. In 2017 won ze een Zilveren Griffel voor Tangramkat, een prentenboek dat ze maakte met haar man, illustrator Martijn van der Linden. Hun prentenboek Knikkeruil was het Officiële Prentenboek van de Kinderboekenweek. Voor het leesboek Bob Popcorn won Maranke in 2020 het Apeldoorns Uiltje en de Kinderboekwinkelprijs 2020. De prentenboeken van Rinck zijn in vele talen vertaald.

Lees verder op Wikipedia