Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De wraak van ridder Piepus

Marc de Bel (auteur), Frieda Van Raevels (illustrator)
+1
De wraak van ridder Piepus
×
De wraak van ridder Piepus De wraak van ridder Piepus
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
In het Biezebos wonen kleine wezens, de Boeboeks. Ze ruimen het afval in het bos op, zodat er geen dieren dood gaan. Maar dan dumpt meneer Snootman al zijn afval. Piepel heeft een plannetje om wraak te nemen. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Milieu, Afval
Titel
De wraak van ridder Piepus
Auteur
Marc de Bel
Illustrator
Frieda Van Raevels
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2023 | Andere uitgaven
141 p. : ill.
ISBN
9789461318084 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

In het Biezebos wonen kleine wezens, de Boeboeks. Ze zijn zo groot als een vuist. Hoewel ze klein zijn, zijn ze heel slim en dapper! Ze maken met elkaar de natuur van het Biezebos schoon. Ze ruimen het plastic en vuilnis op waaraan de dieren dood kunnen gaan. Wanneer meneer Snootman al zijn afval dumpt, nemen de dieren hem gigantisch te pakken met spetterpoep. Tot slot vieren ze met elkaar het Zonnewendefeest. Dit boek is tot stand gekomen in samenwerking met Vlaanderen Mooi, een organisatie die in actie komt tegen zwerfvuil en afval wat overal gedumpt wordt. Het verhaal bevat veel fantasie-elementen, maar laat tegelijkertijd zien dat kleine daden een groot resultaat kunnen hebben. Met elkaar kunnen we een hoop bereiken als het gaat om de vervuiling van de natuur. Hierdoor worden veel dieren gered van een vroegtijdige dood. Het bijbehorende werkschrift bij dit boek is te downloaden op de website van Mooimakers (http://mooimakers.be/wat-kan-jij-doen/school). Voorlezen vanaf ca. 6 jaar,…Lees verder

De wraak van Ridder Piepus

Met dit boek komt er een vervolg binnen de 'Boeboeks-reeks' van Marc De Bel. Het verhaal werd geschreven in opdracht van Mooimakers, een Vlaams initiatief tegen zwerfvuil en sluikstorten. Je kunt ook een lesmap downloaden om in de klas aan de slag te gaan rond het thema.Fijn dat er initiatief wordt genomen om een boek te schrijven op maat van jongeren, om hen te informeren over het belang van de natuur en hoe we deze kunnen onderhouden. Maar tijdens het lezen wordt het vrij snel duidelijk dat het boek geschreven werd met deze vooraf bepaalde boodschap. Dit zorgt ervoor dat het verhaal — opgebouwd rond leuke figuurtjes en gebeurtenissen — soms toch belerend overkomt. Sommige zinnetjes zoals: “Vergeet niet Pierre: de Kracht schuilt in het Kleine” en “Maar vele kleintjes maken een groot.” dragen bij aan dit betuttelende gevoel.

Hopelijk heeft het wel het bedoelde effect en vallen kinderen niet over het al te zwart-witte karakter van het verhaal.


Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia