Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Frituur Paradiso

Marc De Bel (auteur), Guy Didelez (auteur), Rayman (illustrator)
+1
Frituur Paradiso
×
Frituur Paradiso Frituur Paradiso

Frituur Paradiso

Marc De Bel (auteur), Guy Didelez (auteur), Rayman (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Tijdens een weekend in de Ardennen leert Sander de buitenaards mooie Alien kennen. De twee spreken af om de week daarop samen naar het optreden van De Kriegels te gaan. Maar na het optreden stort Alien zich samen met een paar vriendinnen in het echte nachtleven. Voor Sander hoeft het allemaal niet. Hij wil liever alleen zijn met Alien en van simpele dingen genieten: zoals samen frieten eten. Maar
Onderwerp
Verliefd zijn
Titel
Frituur Paradiso
Auteur
Marc De Bel Guy Didelez
Illustrator
Rayman Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2008
127 p. : ill.
ISBN
9789059323896

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 300 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit boek is het langverwachte vervolg op Alien (Abimo, 2007), dat heel wat stof deed opwaaien in Nederland, omdat 'aliens' niet in de Bijbel staan en bijgevolg niet bestaan. De commotie heeft de auteurs echter geen windeieren gelegd, want binnen één maand tijd, werden er maar liefst 10.000 exemplaren van het boek verkocht. Een vervolg is dan ook een logische (en vooral commerciële) zet.

Deze keer verneemt de lezer meer over het eerste afspraakje tussen Sander en zijn vriendin Alien. De twee zouden samen naar het concert van 'De Kriegels' gaan in de Gentse Vooruit, maar Alien heeft nog andere plannen en stort zich met een paar schoolvriendinnen uitgebreid in het wilde nachtleven. Voor Sander zit er niets anders op dan haar te volgen. Ondertussen leren ze "de grote stad" met al zijn verleidingen en aanlokkelijkheden kennen, en Sander en Alien ontdekken hoe gevaarlijk zoiets kan zijn.

Dit boek is stevig leesvoer voor tieners, waarbij onderwerpen als geweld, drugs, lu…Lees verder
De wat schuchtere Sander is dolverliefd op Alien, die iets minder 'groen' is. Door haar komt hij terecht op een feestje waar alcohol wordt gedronken en gesnoven en gedeald wordt. Sander wil er vandaan, maar komt in aanraking met een vervelende schurk die hen blijft achtervolgen. Vanaf het begin wordt de lezer vol vaart meegenomen in een verhaal met eigentijdse kenmerken. De gevoelens van verliefdheid worden heel open beschreven, er wordt heel wat afge(tong)zoend. Door het meeslepende karakter zijn de onwaarschijnlijkheden minder van belang, hoewel het tijdsverloop wel onbegrijpelijk overkomt. De taal is vlot en humoristisch, met populaire uitdrukkingen. De enigszins karikaturale zwart-witte illustraties ondersteunen het verhaal. Op het omslag staan de hoofdpersonen afgebeeld in een snackbar. Eerder verscheen over Sander en Alien 'Alien' en het derde deel 'Poedelnaakt'*. Vanaf ca. 11 jaar.

Frituur Paradiso

Dit boek is een vervolg op ‘Alien’ van Marc de Bel en Guy Didelez. Dat deed nogal wat stof opwaaien. De titel zou godslasterend zijn en de tongzoenen te overvloedig … In ‘Alien’ kon je al kennis maken met Sander, een gewone jongen en Alien, een buitenaards mooi meisje. Dat boek eindigt met de beslissing dat ze naar het concert van de Kriegels zullen gaan in Gent. ‘Frituur Paradiso’ start dus hier. De titel verwijst naar de naam van de frituur waar Sander en Alien terechtkomen voor en na het concert van de Kriegels. Er komt heel wat bij kijken bij dat concert: mama en papa moeten hun toestemming geven. Robbe, de oudere neef van Alien gaat mee als chaperon van de twee tieners. Daardoor krijgen ze beiden de toelating, maar zullen ze niet veel alleen kunnen zijn. Komt er dan nog bij dat Robbe en zijn vrienden heel andere interesses hebben. Voor Sander hoeft het allemaal niet zo, maar Alien ziet het uitgaansleven wel zitten. Dan kan plots alles: alcohol, drugs, overval op een nachtwinke…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties