Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het ei van oom Trotter

Marc de Bel (auteur), Ken Broeders (illustrator)
+1
Het ei van oom Trotter
×
Het ei van oom Trotter Het ei van oom Trotter
In de reeks:
Trotter; 1
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Alexander is erg eenzaam en ongelukkig, maar als hij van zijn oom Trotter een krokodillenei krijgt wordt alles anders. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het ei van oom Trotter
Auteur
Marc de Bel
Illustrator
Ken Broeders
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans Uitgevers, 2021 | Andere uitgaven
311 p. : ill.
ISBN
9789461316868 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Herdruk van de uitgave die dertig jaar geleden als debuut van de auteur de Prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury heeft gewonnen. Als de rijke Alexander (ca. 9) wordt gepest en mishandeld, kan hij thuis niet op steun rekenen. Zijn vader en moeder werken altijd en zijn harteloos, de gouvernante is een onmens. Alexanders opa is net overleden en daar heeft hij veel verdriet van. Hij voelt zich wat beter als oom Trotter langskomt met verhalen over verre reizen. Helaas moet oom Trotter opeens weg, maar hij geeft Alexander een onvergetelijk cadeau. De beschrijving van de lijfstraffen door de leraar op school zijn onprettig om te lezen. Bv. op p. 207: '[...] meneer Bokkers haalde keihard uit. Bij de tweede kaakslag viel Alexander achterover [...]. Hoewel het einde wensvervullend is, lijkt tijdens het verhaal geen eind te komen aan de ellende die Alexander moet doormaken. Hierdoor niet aan te raden voor jonge lezers. Het taalgebruik wijkt veel af van het Nederlands. Vanaf ca. 9 jaar.

Het ei van oom Trotter

Voor Alexander is de school een hel: hij is het slachtoffer van erge pesterijen. Zijn Meester Bekkers heeft er geen oren naar. Hij straft hem met pijnlijke lijfstraffen wanneer hij niet oplet of als zijn huiswerk niet gemaakt is. Daar bovenop wordt hij uitgelachen omdat hij zogenaamd ‘dom’ is. Alexander ziet geen uitweg. Bij zijn ouders kan hij ook niet terecht, want zij zijn ontgoocheld door zijn slechte schoolresultaten en dringen hem nog meer bijlessen op. Het enige lichtpuntje is de vijver achterin de tuin. Daar heeft Alexander zijn geheime hoekje, waar hij in alle rust het leven van de diertjes observeert. Zijn leven krijgt een turbulente wending wanneer de avontuurlijke oom Trotter opdaagt. Dankzij zijn oom herwint Alexander zijn zelfvertrouwen. Bij het afscheid geeft Oom Trotter zijn neef een vreemd ei cadeau. Wanneer uit dit ei een krokodillenjong komt, wordt het leven één opwindend avontuur. Het schriele jongentje groeit uit tot een held die de pesters een lesje leert met …Lees verder

Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1…Lees verder op Wikipedia