Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het ei van oom Trotter

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Alexander is erg eenzaam en ongelukkig, maar als hij van zijn oom Trotter een krokodillenei krijgt wordt alles anders. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Het ei van oom Trotter / De Bel, Marc ; met tek. van Bosschaert, Jan
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2000 | Andere uitgaves
237 p. : ill.
ISBN
90-6565-832-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 100 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Alexander Duberrie kent niet echt een gelukkige jeugd. Vader en moeder houden de touwtjes thuis vrij strak, de leraren zetten hem onder druk, de oudere jongens van de school pesten hem om de haverklap. Alleen op zijn kamer vindt hij rust. Daar kan hij volop dagdromen en terugdenken aan de zaliger uren die hij met opa heeft doorgebracht. Opa die had wel tijd voor hem, die begreep hem wel. De paasvakantie kondigt zich niet vrolijk aan: een slecht rapport, dus bijlessen en weinig vrije tijd. Gelukkig komt oom Trotter langs, de broer van vader die als globetrotter de kost verdient. Hij slaagt erin Alexander van een deel bijlessen te vrijwaren en brengt de jongen aan de hand van zijn verhalen over zijn wereldreizen een boel praktische aardrijkskundige kennis bij. Als hij spoorslags moet vertrekken geeft hij Alexander een betoverd ei cadeau. Het ei uit het Amazonegebied barst en Yam-Yam komt tevoorschijn, een lief klein krokodilletje dat kan praten en niet lang klein blijft. Yam-Yam heeft e…Lees verder
Het ei van oom Trotter is een krokodillenei. Als het uitkomt betekent dat het begin van vriendschap en avonturen met de krokodillenbaby én het begin van een gelukkiger leven voor Alexander. Als je gepest wordt op school, slechts negatieve aandacht van je ouders krijgt en ook je liefste opa is overleden, ben je als 9-jarige eenzaam en ongelukkig. Fantasie en realiteit lopen door elkaar. Realiteit is het leven van Alexander; de oplossing voor zijn problemen is puur fantasie: een sprekende krokodil. Alexander is het enige karakter dat de lezer goed leert kennen. Sommige situaties (b.v. het slaan met latjes op school) zijn niet meer van deze tijd. Enkele spitsvondigheden omtrent de krokodil doen sterk denken aan het prentenboek 'Krokodil, krokodil' van P. Nickl. Duidelijke letter, geïllustreerd met eenvoudige, soms karikaturale, zwartwittekeningen. Een verhaal met vaart dat boeit en makkelijk te lezen is. Vanaf ca. 9 jaar.

Het ei van oom Trotter

Voor Alexander is de school een hel: hij is het slachtoffer van erge pesterijen. Zijn Meester Bekkers heeft er geen oren naar. Hij straft hem met pijnlijke lijfstraffen wanneer hij niet oplet of als zijn huiswerk niet gemaakt is. Daar bovenop wordt hij uitgelachen omdat hij zogenaamd ‘dom’ is. Alexander ziet geen uitweg. Bij zijn ouders kan hij ook niet terecht, want zij zijn ontgoocheld door zijn slechte schoolresultaten en dringen hem nog meer bijlessen op. Het enige lichtpuntje is de vijver achterin de tuin. Daar heeft Alexander zijn geheime hoekje, waar hij in alle rust het leven van de diertjes observeert. Zijn leven krijgt een turbulente wending wanneer de avontuurlijke oom Trotter opdaagt. Dankzij zijn oom herwint Alexander zijn zelfvertrouwen. Bij het afscheid geeft Oom Trotter zijn neef een vreemd ei cadeau. Wanneer uit dit ei een krokodillenjong komt, wordt het leven één opwindend avontuur. Het schriele jongentje groeit uit tot een held die de pesters een lesje leert met …Lees verder

Over Marc De Bel

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties