Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Malus

Marc de Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Malus is heel klein voor zijn leeftijd. Als er een appel op zijn hoofd valt, groeit er een appelboom uit zijn hoofd. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Malus
Auteur
Marc de Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2012 | Andere uitgaven
[48] p. : ill.
ISBN
9789022319185 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Fantasieverhaal over het bijzondere jongetje Malus. Nadat een appel op zijn hoofd is gevallen, groeit er een appelboompje uit. Uiteindelijk gaat dat dood en vindt Malus zijn plaats in de wereld. Het verhaal bevat veel zijsprongen en zit vol symboliek; dit maakt het niet toegankelijk voor een brede doelgroep. Beeldend woordgebruik. Over beide pagina's doorlopende, niet omkaderde prenten met wisselende achtergrondkleuren. De karikaturale tekeningen, zonder scherpe lijnen, zijn realistisch ingekleurd. Ze ondersteunen de tekst die in de tekening staat en die door de kleine letter en de gekleurde ondergrond niet altijd makkelijk leesbaar is. Op de schutbladen vliegen elfjes uit het verhaal voorbij, die de bladzijden omslaan. Uitgegeven op A4-formaat met een gekleurde tekening op het omslag. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar, voor geoefende lezers zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

Malus

Malus is het zoontje van de familie Klokhuis. Maar de kleine jongen wil niet zomaar groot worden. Samen met zijn vijf beschermelfjes speelt hij het liefst van al in opa's tuin. Wanneer Malus drie jaar is, praat hij nog altijd niet. Op school gaat het niet goed en Malus wordt een beetje ziek van verdriet. Opa en oma stellen voor om eventjes voor hun kleinzoon te zorgen. Op een dag zit de jongen met zijn opa onder de appelboom en er valt een appel op zijn hoofd. Een barstje in zijn schedel is het gevolg en daaruit groeit... een appelboompje. Dit fenomeen wordt wereldnieuws, maar als het nieuwe eraf is, gaat Malus gewoon terug naar school. Freya ziet Malus wel zitten, maar andere kinderen pesten hem om zijn anders zijn. Malus wordt afgerammeld en zijn boompje beschadigd. Het verdort en gaat dood. Gelukkig heeft Freya twee appels bewaard... Een zeer fantasierijk boek over anders zijn. Het is een verhaal voor kinderen die toch al vrij vlot kunnen lezen, het lettertype is niet groot en er s…Lees verder

Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia