Boek
Nederlands

Muizenbeetje

Marc de Bel (auteur), Frank Daenen (illustrator)
+1
Muizenbeetje
×
Muizenbeetje Muizenbeetje
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Fien moet op haar hond en kat letten. Er mag niets met het schone huis en de chocoladetaart gebeuren. Dan moet Fien even naar buiten om een theedoek te pakken. Prentenboek in oblong formaat met waterverfillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gebak, Muizen, Opruimen
Titel
Muizenbeetje / Marc de Bel ; ill. Frank Daenen
Auteur
Marc de Bel
Illustrator
Frank Daenen
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Tingel, 2006 | Andere uitgaven
[26] p. : ill.
ISBN
90-77060-52-9

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Tante Klien (woordspeling op 'clean') komt op bezoek; omdat ze allergisch is voor kattenhaar, stof, rommel, vieze vlekken enzovoorts, heeft mams het huis van boven tot onder schoongemaakt. Manon, Fiens zus, heeft een reuzenchocoladetaart gebakken, speciaal voor tante. Fien moet opletten dat de kat en de hond van de taart afblijven. Maar dan zit er ineens een muis op de taart en Fien grijpt in. Voorspelbaar verhaal, simpele tekst. Korte zinnen, eenvoudig woordgebruik (uitzonderingen: 'gaat haar een licht op' en 'onbesuisd'). De paginagrote, drukke, karikaturale waterverfillustraties in warme tinten maken en vertellen het verhaal vanuit een steeds wisselend en verrassend perspectief (kikker- of vogelperspectief, dichtbij, veraf). Er is veel op te zien: de dieren op de blokken bewegen mee met de gebeurtenissen evenals de foto's in de lijstjes. De tekst staat gedrukt in een kleine, schreefloze letter; soms staan woorden in een extra groot en vet lettertype, onder andere bij een uitroep (…Lees verder

Muizenbeetje

Tante Klien komt op bezoek. Zoals haar naam al laat vermoeden, kan tante niet tegen stof, rommel, vieze vlekken, kattenhaar, enz. Mama heeft het hele huis gepoetst tot het glimt als een parel. Grote zus Manon heeft een reuzenchocoladetaart gebakken. Op dat moment belt Tante Klien dat ze moet opgehaald worden aan het station. Mama en Manon gaan. Kleine Fie blijft thuis met Sok de hond en de kat Moes. Fie moet van de taart afblijven en de huisdieren in de gaten houden. Mama en Manon zijn nog maar net weg of alles loopt grandioos in het honderd. Een muis zit aan de taart, Fie bekogelt ze met haar blokken, de poes zit achter de muis aan en Sok wil Moes het huis uitjagen. En den komen mama, Manon en tante Klien thuis… 'Muizenbeetje' is een eerder zwak boek met erg drukke illustraties van Frank Daenen. Qua inhoud stelt het niets voor. Als lezer (zelfs als jonge lezer) stel je je al dadelijk de vraag hoe de moeder het in haar hoofd haalt om een kleuter met al die verantwoordelijkheden op te …Lees verder

Over Marc de Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia