Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Nelle, de heks van Cruysem

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
+1
Nelle, de heks van Cruysem
×
Nelle, de heks van Cruysem Nelle, de heks van Cruysem

Nelle, de heks van Cruysem

Marc De Bel (auteur), Jan Bosschaert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Nelle en haar tante Clara moeten de eindjes aan elkaar knopen in hun lemen huisje in het Hollebeekbos. Ze worden geteisterd door de pest en roversbendes. Men verdenkt Clara ervan een heks te zijn en houdt haar verantwoordelijk voor het ongeluk.
Titel
Nelle, de heks van Cruysem
Auteur
Marc De Bel
Illustrator
Jan Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2016 | Andere uitgaves
344 p. : ill.
Aantekening
Wordt vervolgd door Nelle, blankgoud
ISBN
9789461314666 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 350 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Na het succes van Marc de Bels historische jeugdroman Epinona kon een tweede roman niet uitblijven. Deze keer kiest hij voor de heks Nelle als hoofdpersonage. Het is opnieuw een vlot geschreven, lijvig boek geworden, gebaseerd op waar gebeurde feiten. De donkere toon van het verhaal wordt meteen al op het schutblad duidelijk. Hierop zien we een prent uit het Theatre des martyrs. Deze prent is een collectiestuk uit het Amsterdams Museum en toont vrouwe Ursel die in de gevangenis te Maastricht wordt gegeseld. Wrede martelpraktijken, heksenverbrandingen en blinde haat worden dan ook niet geschuwd in dit verhaal, dat scherp uithaalt naar de kerkelijke gezagsdragers uit die tijd.
We schrijven 1634. De veertienjarige Nelle woont met haar tante Clara in een lemen huisje aan de rand van het Hollebeekbos. Het is een tijd van leven en overleven, van bijgeloof en rituelen. Niet iedereen gunt hen echter het geluk, want de gemene roddels over tovenarij nemen steeds toe. Op een d…Lees verder
Nelle is een 14-jarig meisje dat in 1634 uit Cruysem (Kruishouten) moet vluchten, als zij en haar tante Clara ervan beschuldigd worden een heks te zijn. Haar tante wordt gemarteld en verbrand, maar zorgt er nog voor dat Nelle kan vluchten, met de opdracht hun naam te zuiveren. Het betreft een op feiten gebaseerd verhaal (Clara de Vos, de heks van Nokere heeft als voorbeeld gediend) dat zich afspeelt in het Vlaanderen van de 17e eeuw (1634-1635). Naast de spannende gebeurtenissen spelen ook seksualiteit en de liefde een rol. Dit is de tweede historische roman van de jeugdschrijver die al vele boeken op zijn naam heeft. Met enkele illustraties, paginagrote portretten van de personages in pen. De bladspiegel ziet er aantrekkelijk uit. Het taalgebruik is technisch afgestemd op kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs, inhoudelijk is het (door verwijzingen naar seksualiteit) op iets oudere kinderen gericht. Een vlot leesbaar, spannend historisch verhaal voor echte lezers, dat een go…Lees verder

Nelle, de heks van Cruysem

In dit boek volgen we Nelle die bij haar tante Clara woont aan de rand van het Hollebeekbos. Ze hebben het niet makkelijk; roversbendes en de pest domineren hun omgeving. Hoe meer slachtoffers de pest maakt in hun dorp, des te vaker wordt tante Clara met de vinger gewezen. Haar vader stond immers bekend als een tovenaar ... De eerste historische roman van Marc de Bel, Epinona, speelde zich af in het bronzen tijdperk en werd bekroond door de KJV. Ook in deze roman gaat De Bel de historische toer op; het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten uit de zeventiende eeuw. Het hoofdpersonage Nelle is het veertienjarige nichtje van Clara De Vos, een heks die in 1634 tot de brandstapel veroordeeld werd. Het boek is chronologisch opgedeeld in drie delen. In deze delen staan telkens verschillende personages centraal. Dit geeft de verteller en de lezer de kans om alle facetten van een bepaald personage te vatten. Deze duidelijke structuur maakt dat een historisch verhaal als dit wel eenvou…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia