Boek
Nederlands

Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees

Marc Didden (auteur)
+1
Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees
×
Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees

Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees

In de reeks:
Beknopte inleiding in het schrijven van scenario's.
Onderwerp
Scenario's
Titel
Scenarioschrijven : over de noodzakelijkheid van zitvlees
Auteur
Marc Didden 1949-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Luster, 2011
60 p.
ISBN
9789460580840 (paperback)
Plaatsingssuggestie
798.63 (SISO) Filmtechniek (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De auteur, voormalig journalist van weekblad Humo en columnist voor dagblad De Morgen, doceerde drie decennia het vak ‘scenarioschrijven’. In dit kleine boekje tracht hij degenen die zich geroepen voelen om scenario’s te schrijven, enkele basisbegrippen en tips mee te geven. Als je eraan begint, moet je eerst en vooral een verhaal of verhaalidee hebben. Je moet dat verhaal ook nog kunnen uitschrijven. Dat vraagt veel tijd, inspanning en uithoudingsvermogen, en het besef dat het scenario niet dient om gelezen, maar wel om gezien te worden. In het laatste hoofdstuk ‘Over de aanleerbaarheid van scenarioschrijven’ laat hij een aantal buitenlandse scenaristen, eveneens docenten, aan het woord. Ze zijn het met elkaar eens: een scenariodocent kan je iets leren over techniek, maar niet over inhoud. Tot slot geeft de auteur ons de raad om zijn boekje ‘weg te gooien en aan dat verdomde scenario te beginnen’. Deze publicatie in de reeks ‘De essentie’ geeft een beknopte inleiding op het vak van d…Lees verder

Over Marc Didden

Marc Didden (Hamont, 28 juli 1949) is een Belgisch filmregisseur, scenarist, rockjournalist, docent, publicist en columnist.

Biografie

Toen hij amper twee jaar was, verhuisde zijn familie naar Brussel. Na zijn Grieks-Latijnse humaniorajaren, eerst in het Sint-Jan Berchmanscollege en later in het Koninklijk Atheneum van Etterbeek, volgde Marc Didden de opleiding Dramaturgie en Regie aan het RITCS. Hij studeerde er af met een proefschrift over Hugo Claus' toneel en een regie van Claus' bewerking van Cyriel Tourneurs The Revenger's Tragedy. Later zou hij via een omweg in de journalistiek in de filmwereld terechtkomen.

In de jaren zeventig was hij vooral actief als journalist en muziekcriticus bij het weekblad Humo en interviewde tal van internationale rockartiesten.

Tussen 1983 en 1992 maakte hij vier films naar eigen scenario's: Brussels by Night, Istanbul, Sailors don't cry en Ma…Lees verder op Wikipedia

Suggesties