De toekomst die nooit kwam : hoe Rusland worstelt met zijn verleden

Marc Jansen (auteur)

De toekomst die nooit kwam : hoe Rusland worstelt met zijn verleden

Overzicht van de wijze waarop in Rusland onder president Poetin het twintigste-eeuwse verleden wordt geperst in het frame van een Groot-Russisch narratief.
Titel
De toekomst die nooit kwam : hoe Rusland worstelt met zijn verleden
Auteur
Marc Jansen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2019
186 p. : ill.
ISBN
9789028290044 (paperback)
Plaatsingssuggestie
Rusland 945 (SISO) Landen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Historicus en Ruslandkenner Marc Jansen (onder andere 'Grensland') beschrijft hoe Rusland omgaat met zijn pijnlijke verleden. Hij toont aan dat onder Poetin de beeldvorming rond de Revolutie van 1917, de moord op de tsaar en zijn familie, de terreur onder Lenin en Stalin, de gewelddadige collectivisering, de Grote Vaderlandse Oorlog (1941-'45) en de naoorlogse terreur systematisch wordt gemanipuleerd. Elke bloedige episode wordt zodanig geframed dat zij past in een nieuw Groot-Russisch patriottisch narratief. Zo wordt wel eer gebracht aan de slachtoffers van 'repressie', maar zonder te specificeren wie de daders waren en waaruit repressie bestond. Van tsaar Nicolaas wordt weer een heilige gemaakt, terwijl tegelijkertijd Lenin en Stalin op een voetstuk blijven staan. Mensenrechtenorganisaties als Memorial worden tegengewerkt, heldendaden (met name in de Tweede Wereldoorlog, centraal thema in dit boek) worden gemythologiseerd, concrete bewijzen voor Stalins wreedheden worden weggemoffel…Lees verder

Over Marc Jansen

Marc Carel Jansen (Amsterdam, 8 oktober 1946) is een geschiedkundige. Hij schreef verschillende boeken over de voormalige sovjet-landen en de geschiedenis van deze gebieden.

Biografie

Jansen is de zoon van Leo Theodorus Jansen en Gerarda Cecilia Rekers en groeide op in Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis tussen 1967-1973 en behaalde een doctorstitel in 1979 aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studies was hij eerst verbonden aan de Universiteit van Utrecht (1980-1981) en later aan het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (1982-1986). Sinds 1987 is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam waar hij hoogleraar is.

Hij woonde en werkte ook enige tijd in Moskou.

Hij was OVSE-waarnemer tijdens verkiezingen in Oekraïne, Kirgizië , Rusland, Kazachstan en Georgië.

Hij is getrouwd in 1987 en heeft een zoon.

Publicati…Lees verder op Wikipedia