Grensland : een geschiedenis van Oekraïne

Marc Jansen (auteur)
+1
Grensland : een geschiedenis van Oekraïne
×
Grensland : een geschiedenis van Oekraïne Grensland : een geschiedenis van Oekraïne

Grensland : een geschiedenis van Oekraïne

Genre:
Overzichtswerk dat het langzame ontstaansproces van Oekraine, letterlijk vertaal Grensland, als staat beschrijft, de betekenis van de Tataren en Kozakken voor het land en het belang van de Krim voor Rusland.
Titel
Grensland : een geschiedenis van Oekraïne
Auteur
Marc Jansen
Taal
Nederlands
Editie
5de herz. dr.
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2015
1 cd
Speelduur
15:13
Oorspr. uitgever
Van Oorschot
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw
CDR
a443308
Plaatsingssuggestie
Oekraïne 941 (SISO) Landen (ZIZO)

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Het gebied dat nu Oekraïne heet, in letterlijke betekenis 'Grensland', lag de afgelopen eeuwen in het Pools-Litouws Gemenebest, het Osmaanse Rijk, het Russische Rijk, het Habsburgse Rijk, Polen, de Sovjet-Unie, Hongarije en Roemenië. Een hevig betwist land dus, dat in Rusland steevast Klein-Rusland wordt genoemd, omdat het eigenlijk geen bestaansrecht zou hebben. En ook wie deze uitputtend gedocumenteerde en prettig geschreven geschiedenis van Oekraïne heeft gelezen, zal het niet meevallen de culturele identiteit van de Oekraïner in een paar zinnen samen te vatten. Het is een land met vele verschillende bevolkingsgroepen, het meest manifest in het zo uitdrukkelijk op Rusland georiënteerde oosten. Een deling van het in 1991 onafhankelijk geworden Oekraïne is volgens de auteur overigens geen optie, daarvoor is juist de culturele verscheidenheid in het land een bindende factor; samen in het Grensland tegen de rest. Een deskundig geschreven, complete geschiedenis van Oekraïne. Ook bruikba…Lees verder

Over Marc Jansen

Marc Carel Jansen (Amsterdam, 8 oktober 1946) is een geschiedkundige. Hij schreef verschillende boeken over de voormalige sovjet-landen en de geschiedenis van deze gebieden.

Biografie

Jansen is de zoon van Leo Theodorus Jansen en Gerarda Cecilia Rekers en groeide op in Amsterdam. Hij studeerde geschiedenis tussen 1967-1973 en behaalde een doctorstitel in 1979 aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studies was hij eerst verbonden aan de Universiteit van Utrecht (1980-1981) en later aan het Internationaal Instituut voor Sociale geschiedenis (1982-1986). Sinds 1987 is hij verbonden aan de Universiteit van Amsterdam waar hij hoogleraar is.

Hij woonde en werkte ook enige tijd in Moskou.

Hij was OVSE-waarnemer tijdens verkiezingen in Oekraïne, Kirgizië , Rusland, Kazachstan en Georgië.

Hij is getrouwd in 1987 en heeft een zoon.

Publicati…Lees verder op Wikipedia