Daisy
Nederlands

De stilte van de wereld na ons : gedichten

Marc Tritsmans (auteur)
+1
De stilte van de wereld na ons : gedichten
×
De stilte van de wereld na ons : gedichten De stilte van de wereld na ons : gedichten

De stilte van de wereld na ons : gedichten

Poëzie van een weldadige eenvoud en diepzinnigheid. De auteur staat stil bij het allergewoonste en weet er het meest bijzondere aan te onderkennen. De ondertoon is die van afscheid, vertrek, vandaar de titel, maar dat hoeft nog geen onvitale poëzie op te leveren, integendeel.
Titel
De stilte van de wereld na ons : gedichten
Auteur
Marc Tritsmans  (inlezer)
Taal
Nederlands
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2012
1 cd
Speelduur
1:56
Oorspr. uitgever
Nieuw Amsterdam
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marc Tritsmans is de beste traditionele dichter – vormvast en toch beweeglijk – van Vlaanderen. Hij staat in de lijn van Kopland en Nolens, beiden grootmeesters in de combinatie van emotie en vormbesef. In deze bundel is nieuw werk samengebracht met vroeger werk – een keuze uit eerder werk (1992-2004) – wat een goed idee is want Tritsmans kan met recht enige achtergrond gebruiken. De titel van zijn kernbundel is een referentie aan Gustaffson's 'De stilte van de wereld voor Bach'. Hoe zal het zijn na ons? 'Wat valt er dus in gods- of andere naam ooit / nog aan wereldschokkends te vertellen nu alles / wat er was en alles wat ooit nog zal komen door / één mens voorgoed aan de ketting werd gelegd'. (Gedoeld wordt op Mendelejev, 1869). Tritsmans' poëzie is van een weldadige eenvoud en diepzinnigheid. Hij staat stil bij het allergewoonste en weet er het meest bijzondere aan te onderkennen. De ondertoon is die van afscheid, vertrek, vandaar de titel, maar dat hoeft nog geen onvitale poëzie o…Lees verder

Over Marc Tritsmans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Scritnam

Marc Tritsmans (Antwerpen, 11 april 1959) is een Belgisch dichter. Zijn poëzie is enkele malen bekroond, o.a. met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Zijn gedichten zijn vertaald in het Engels en het Afrikaans.

Biografie

Marc Tritsmans studeerde tandheelkunde en was ook korte tijd tandarts. Hij koos echter al snel voor een andere richting en was vervolgens gedurende meer dan 30 jaar werkzaam als milieuambtenaar bij een lokaal bestuur.

Hij debuteerde in 1992 als dichter met de dichtbundel De wetten van de zwaartekracht waarna vele bundels volgden. Hij publiceerde in vele literaire tijdschriften in België en Nederland, waaronder Dietsche Warande & Belfort, Maatstaf, De Revisor, Raster, De Gids, De Tweede Ronde, Tirade, De Vlaamse Gids, Nieuw Wereldtijdschrift, Poëziekrant, Hollands Maandblad en Het liegend konijn. …Lees verder op Wikipedia