Boek
Nederlands

Het zingen van de wereld : gedichten

Marc Tritsmans (auteur)
+1
Het zingen van de wereld : gedichten
×
Het zingen van de wereld : gedichten Het zingen van de wereld : gedichten

Het zingen van de wereld : gedichten

Genre:
Romantische gedichten, die zich kenmerken door nietigheid, respect en dankbaarheid, waarin Marc Tritsmans (Antwerpen, 1959) een ode aan de natuur brengt en een kritische noot plaatst bij de mens die het wezenlijke begrip van tijd en ruimte verloren heeft.
Titel
Het zingen van de wereld : gedichten
Auteur
Marc Tritsmans
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2018 | Andere uitgaven
59 p.
ISBN
9789046822937 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

De 12e bundel van deze dichter (Antwerpen, 1959) komt als geroepen op het moment dat het voortbestaan van de aarde (of de mensheid) onder druk lijkt te staan. Hij vreest de dag waarop er geen dier meer te bekennen is en we ‘… al onze kansen / om nog ooit door deze schepping te worden / aanvaard voorgoed te grabbel hebben gegooid’. Wij ‘… die ooit nog dachten dat wij de heersers van dit universum / waren ...’. ‘Gelukkig beseffen we niet voortdurend hoe wankel / en hulpeloos wij een leven lang balanceren / op de rand van de verstikkingsdood.’ Tritsmans romantische gedichten zijn uiterst gevoelig. Ze kenmerken zich door nietigheid, respect en dankbaarheid. Hij schrijft een ode aan de natuur en plaatst een kritische noot bij de mens die het wezenlijke begrip van tijd en ruimte verloren heeft. Horloges en coördinaten zijn slechts schijnbare zekerheden. In heldere bewoordingen en met een ritmische stijl ontvouwt hij het landschap en inspireert hij de lezer, om als een boom ‘… hemel / met de…Lees verder

Over Marc Tritsmans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Scritnam

Marc Tritsmans (Antwerpen, 11 april 1959) is een Belgisch dichter. Zijn poëzie is enkele malen bekroond, o.a. met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Zijn gedichten zijn vertaald in het Engels en het Afrikaans.

Biografie

Marc Tritsmans studeerde tandheelkunde en was ook korte tijd tandarts. Hij koos echter al snel voor een andere richting en was vervolgens gedurende meer dan 30 jaar werkzaam als milieuambtenaar bij een lokaal bestuur.

Hij debuteerde in 1992 als dichter met de dichtbundel De wetten van de zwaartekracht waarna vele bundels volgden. Hij publiceerde in vele literaire tijdschriften in België en Nederland, waaronder Dietsche Warande & Belfort, Maatstaf, De Revisor, Raster, De Gids, De Tweede Ronde, Tirade, De Vlaamse Gids, Nieuw Wereldtijdschrift, Poëziekrant, Hollands Maandblad en Het liegend konijn. …Lees verder op Wikipedia