Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Warmteleer : gedichten

Marc Tritsmans (auteur)

Warmteleer : gedichten

Nieuwe poëzie van een van de in Nederland meest gewaardeerde Vlaamse dichters Komrij nam 7 gedichten van hem op in zijn grote poëziebloemlezing!
Titel
Warmteleer : gedichten
Auteur
Marc Tritsmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2004
61 p.
ISBN
90-209-5824-0

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 12 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marc Tritsmans zet met Warmteleer zijn poëtische Odyssee voort, een traject dat gaandeweg steeds meer op de waardering van critici en lezers kan rekenen. Ook nu weer combineert de dichter een vrij intimistische lyriek met een voorkeur voor beelden uit de exacte wetenschappen. Op die manier toont hij hoe de mens, naar zijn mening, past in een lange evolutie die allereerst biologisch, chemisch en fysisch van aard is. Ook in eerdere bundels als Sterk water (2000) en Kritische massa (2002) kwam die thematiek al aan bod. Parallel daarmee houdt de dichter ook van metaforen die verwijzen naar 'primitieve' levensvormen; dieren, planten, weefsels en sponzen, rotsen en de aarde situeren evenzeer de mens in een veel ruimer kosmisch verband. Die visie geeft hier echter nergens aanleiding tot een theoretische of abstracte lyriek, integendeel. Van meet af aan weet Tritsmans de lezer te raken door zijn creatieve beeldgebruik en vooral door de wijze waarop hij in zijn beste gedic…Lees verder

Over Marc Tritsmans

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Scritnam

Marc Tritsmans (Antwerpen, 11 april 1959) is een Belgisch dichter. Zijn poëzie is enkele malen bekroond, o.a. met de Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel. Zijn gedichten zijn vertaald in het Engels en het Afrikaans.

Biografie

Marc Tritsmans studeerde tandheelkunde en was ook korte tijd tandarts. Hij koos echter al snel voor een andere richting en was vervolgens gedurende meer dan 30 jaar werkzaam als milieuambtenaar bij een lokaal bestuur.

Hij debuteerde in 1992 als dichter met de dichtbundel De wetten van de zwaartekracht waarna vele bundels volgden. Hij publiceerde in vele literaire tijdschriften in België en Nederland, waaronder Dietsche Warande & Belfort, Maatstaf, De Revisor, Raster, De Gids, De Tweede Ronde, Tirade, De Vlaamse Gids, Nieuw Wereldtijdschrift, Poëziekrant, Hollands Maandblad en Het liegend konijn. …Lees verder op Wikipedia