Boek
Frans

À la recherche du temps perdu

Marcel Proust (auteur), Jean-Yves Tadié (redacteur)
Volledige tekst (conform de Pléiade-editie) van de roman fleuve van de Franse schrijver (1871-1922) over de Parijse society rond 1900.
Bevat
Titel
À la recherche du temps perdu
Auteur
Marcel Proust
Redacteur
Jean-Yves Tadié
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]: Gallimard, 2017 | Andere uitgaven
2408 p.
ISBN
9782070754922 (paperback)
Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Dit is de eerste editie in één band van de grote 'roman fleuve' van de Franse schrijver (1871-1922), een van de literaire klassieken van de twintigste eeuw, die inmiddels ook geheel in het Nederlands vertaald is. De tekst volgt de gerenommeerde uitgave in de Pléiade-reeks. Toelichtingen ontbreken, maar het Frans van Proust is niet bijzonder moeilijk; alleen zijn beroemde lange, breed uitwaaierende zinnen (in de vertaling nogal eens afgebroken) vergen enige gewenning. Hoewel alle secties van de uitvoerige roman hier gebundeld zijn, is de druk wel compact, maar niet eens zo klein. Voor een inleiding was echter geen plaats meer.

Over Marcel Proust

Valentin Louis Georges Eugène Marcel Proust (Auteuil (tegenwoordig deel van Parijs), 10 juli 1871 – Parijs, 18 november 1922) was een Frans intellectueel, romanschrijver, essayist en criticus. Zijn vader was een bekende hoogleraar in de geneeskunde en zijn moeder kwam uit een rijke Joodse familie. Vanaf zijn negende levensjaar had hij last van astma. Hij studeerde aan de prestigieuze Sciences Po in Parijs. Hij stierf op 51-jarige leeftijd aan een longontsteking. Hij won in 1919 de prix Goncourt voor À l'ombre des jeunes filles en fleurs.

Ter ere van Proust heet Illiers thans officieel Illiers-Combray.

Privéleven

Achtergrond

De moeder van Proust was Jeanne Weil, een intelligente en via privé-onderwijs klassiek geschoolde vrouw met een diepe waardering voor muziek en literatuur. Haar ouders kwamen uit machtige, rijke Joodse families die deel ui…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek