Boek
Nederlands

Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou

Marcel Vaarmeijer (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
+1
Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou
×
Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou

Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Negentien korte gedichten over allerlei lichaamsdelen: van de handen tot de haren, sproeten en de lippen. Klein vierkant boekje met speelse kleurenillustraties. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.
Onderwerp
Menselijk lichaam
Titel
Handjes in de lucht : een vrolijk versjesboek over jou
Auteur
Marcel Vaarmeijer
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2020
35 p. : ill.
ISBN
9789024589869 (hardback)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Negentien gedichtjes van elk twee strofen met abcb-rijm telt dit kleine vierkante boekje. Ze gaan allemaal over verschillende lichaamsdelen, met name de delen die je vanbuiten ziet. Voor de hand liggende zoals de neus, oren, benen en voeten, maar ook lippen, nagels en sproeten komen aan bod. Soms staan er twee versjes op een spread, soms slechts een, en steeds is er rondom veel ruimte voor eenvoudige, wel vlotte kleurenillustraties (pen en waterverf) die de emoties van de afgebeelde kindjes goed laten zien. De gedichtjes lopen overwegend soepel en komen dicht bij de belevingswereld van peuters en kleuters. Stampen in de plassen, bloed op je knie, wiebeltanden, het zijn de dagelijkse kleine belevenissen van de jonge lezers die voor hen groot en belangrijk zijn. Vanaf ca. 3 t/m 5 jaar.

Handjes in de lucht

Auteur Marcel Vaarmeijer presenteert negentien versjes op rijm over het lichaam, van handen, hart en voeten tot haren, billen en sproeten. In acht regels schetst hij bijzonderheden van elk lichaamsdeel. Vaak zijn dat voor kinderen herkenbare situaties, zoals zeepsop in de ogen hebben, likken aan een ijsje of vallen op de stoep. (Wel jammer dat ze nog steeds flink moeten zijn bij een pijntje.) Het geheel wordt opgefleurd door vrolijke maar klassieke illustraties die met heldere lijnen en kleuren de versjes uitbeelden. De versjes zelf zijn duidelijk van wisselende kwaliteit. Enkele zijn goed gevonden met originele beelden, denk aan de buik als een fabriekje, billen die gaan praten of sproeten die aan hagelslag doen denken. Deze versjes voelen ook aan als een coherent geheel en lezen vlot. Andere daarentegen lijken veeleer losse ideeën zonder onderlinge samenhang, waardoor ze merkelijk stroever klinken. In het versje over de tong bijvoorbeeld gaat het eerst ove…Lees verder

Over Marcel Vaarmeijer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door 1994rk

Marcel Vaarmeijer (4 april 1963, Amsterdam) is een Nederlandse schrijver van romans, kinder- en jeugdboeken, columns en korte verhalen. Hij debuteerde in 1988 met een gedicht in Propria Cures. In 1994 en 1995 publiceerde hij een reeks columns over de Koninklijke Marine in NRC Handelsblad, waarvan in 1996 een verzamelbundel verscheen.

Biografie

Jeugd

Marcel Vaarmeijer werd geboren op 4 april 1963 in Amsterdam. In februari 1966 overleed zijn vader. Hij verbleef vier keer voor langere tijd in kindertehuizen, o.a. in Petten, Amsterdam en Egmond aan Zee. Met zijn moeder verhuisde hij in 1972 naar Enschede. Omdat zijn moeder ernstig ziek werd, woonde hij vaak bij familieleden en pleeggezinnen.

Opleiding

Vanwege de onzekere thuissituatie, kon hij moeilijk meekomen op school. Hij doorliep de lagere school, in Amsterdam en Enschede, en behaalde in 1979 zijn mavo…Lees verder op Wikipedia