Afscheidsbrief van een dochter aan haar vader die ze 70 jaar geleden verloor in een concentratiekamp.
Titel
En je kwam niet terug
Auteur
Marceline Loridan-Ivens
Medewerker
Judith Perrignon
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Verteller
Anja De Grauw  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Et tu n'es pas revenu
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2016
1 cd
Speelduur
2:05
Oorspr. uitgever
De Bezige Bij
Aantekening
Stem: Vrouw Vlaamse stem

Andere formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 6 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marcelline Loridan-Ivens (1928) is in Frankrijk een beroemd cineaste. Ze was tot diens dood getrouwd met de Nederlandse filmmaker Joris Ivens. In dit boek schrijft ze na zeventig jaar een open brief aan haar vader, met wie ze als enig familielid in de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd naar Auschwitz (hij) en Birkenau (zij) en die ze niet meer heeft teruggezien. Wel lukte het hem haar een briefje te schrijven, maar ze kon niet antwoorden vanwege gebrek aan schrijfmateriaal. Haar terugkeer na de oorlog verloopt ook traumatisch: de moeder is hertrouwd en heeft weinig aandacht voor haar, een broer en een zus plegen zelfmoord. De verschrikkingen in het kamp worden breed uitgemeten. In Frankrijk is het boek goed ontvangen, ook vanwege de bekendheid van de schrijfster. Op zich is het een schrijnend document, maar in Nederland zal het weinig toevoegen aan de bestaande Holocaustliteratuur.

Over Marceline Loridan-Ivens

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Rob C. Croes / Anefo

Marceline Loridan-Ivens (Épinal, 19 maart 1928 - Parijs, 18 september 2018) was een Frans filmregisseur, schrijfster en filmproducent van Pools-Joodse afkomst. Zij overleefde de Holocaust. Zij stond vooral bekend als een geëngageerd cineaste.

Leven en werk

Afkomst, jeugd en deportatie

Marceline Rozenberg werd geboren in Épinal (in de Vosges) als dochter van Poolse joden die, op de vlucht voor het antisemitisme, vanuit Łódź naar Frankrijk waren geëmigreerd in 1919. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog trok het gezin naar het zogenaamde 'France libre' van Philippe Pétain, naar de Vaucluse waar de jonge Marceline zich aansloot bij de Résistance. In 1944 werd ze samen met haar vader aangehouden door de Gestapo. Ze werden samen met onder meer Simone Veil gedeporteerd naar Auschwitz, vervolgens naar Bergen-Belsen en ten slo…Lees verder op Wikipedia

Suggesties