Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een nagelaten bekentenis

Marcellus Emants (auteur)

Een nagelaten bekentenis

In de reeks:
Genre:
Een man geeft, na zijn vrouw vermoord te hebben, een portret van hun huwelijk.
Titel
Een nagelaten bekentenis
Auteur
Marcellus Emants
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1994 | Andere uitgaves
217 p.
ISBN
90-214-9590-2

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 16 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Reeds op de eerste pagina van deze ik-roman uit 1894 wordt de lezer verrast door de openhartige mededeling van de hoofdpersoon -- de ongeveer 35-jarige Willem Termeer -- dat hij zijn zopas begraven vrouw vermoord heeft. In de rest van de monoloog gaat hij samen met Termeer op zoek naar diens drijfveren. Door te wijzen op nefaste erfelijke invloeden die hem maakten tot wat hij is -- een gedegenereerde, zwakke neuroticus -- tracht die zich eerst op een ingenieuze manier te rechtvaardigen. Langzaam aan echter word je meegetrokken en subtiel overtuigd van het feit dat de grens tussen het buitengewone of abnormale en het normale moeilijk vast te leggen is.

Juist omdat de scherpe psychologische zelfanalyse ook zoveel herkenbaars en algemeen menselijks bevat, overstijgt deze onvergetelijke roman de doorsnee productie uit de naturalistische literatuurtraditie. Het relaas van Termeer werkt ook nu nog zeer suggestief en overtuigend. Deze knap opgebouwde roman wordt dan ook volkomen terec…Lees verder
Toen 'Een nagelaten bekentenis' in 1894 verscheen waren er wel wat enthousiaste critici, maar waren er weinig kopers voor deze roman. In de loop van de jaren, en vooral na de Tweede Wereldoorlog, heeft het boek zich ontpopt als een van de weinige echt klassieke romans uit de Nederlandse letterkunde. In het boek analyseert de 'dégéneré' Willem Termeer hoe hij ertoe gekomen is zijn vrouw te vermoorden. Emants' psychologisch inzicht en zijn kale, maar effectieve stijl maken dat dit werk steeds weer nieuwe lezers weet te overtuigen. Gebonden uitgave op pocketformaat in de reeks 'Salamander Klassiek', helaas zonder het voor de reeks gebruikelijke informatieve nawoord; kleine druk.

Een heilloos huwelijk

De lockdown biedt gelegenheid voor het (her)lezen van klassieke huwelijksromans. Deze week: Een nagelaten bekentenis van Marcellus Emants uit 1894.

Het huwelijk van Willem Termeer met zijn Anna moet wel een van de meest heilloze verbintenissen zijn ooit in de Nederlandse literatuur beschreven. A match made in hell. Marcellus Emants, de bedenker ervan in zijn beroemde roman Een nagelaten bekentenis, windt er geen doekjes om. De lezer weet vanaf de eerste pagina's dat Willem zijn vrouw op laffe wijze ombrengt, omdat hij haar niet langer verdraagt. En dat terwijl Anna een inschikkelijke vrouw blijkt, vol plichtsbesef, die haar miserabele man niet eens het huwelijksbed ontzegt, althans in het begin niet.

Maar wat een vreselijk sujet is Willem Termeer, echt een van de ergste mannen uit de literaire canon. In De geschiedenis van de Nederlandse literatuur wordt hij een 'loser' genoemd, en dat is nog een milde kwalificatie, je kunt hem evengoed een cynisch mispunt noemen, of een onversneden egoïst.

Nu leert de lezer hem vooral kennen door zijn eigen getuigenis en dat moet gezegd, Termeer heeft ook bepaald geen hoge …Lees verder

Over Marcellus Emants

Marcellus Emants (Voorburg, 12 augustus 1848 – Baden (Zwitserland), 14 oktober 1923) was een Nederlandse schrijver. Hij is een van de weinige echte vertegenwoordigers van het naturalisme in de Nederlandse letterkunde en wordt gezien als voorloper van de Tachtigers. Zijn bekendste roman is Een nagelaten bekentenis uit 1894.

Leven en werk

Marcellus was een nazaat van Guilliam Balthasar Emants (1737-1805) uit een geslacht van essayeurs, die tweede essayeur-generaal van de Munten van de Verenigde Nederlanden was, maar zich terugtrok uit deze functie en die van advocaat van het hof van justitie verkoos. Zijn vader was de evenzo genoemde Guilliam Balthasar Emants (1818-1870), rechter arrondissementsrechtbank en lid der provinciale staten Zuid-Holland. Zijn moeder was Anna Elisabeth Petronella Verwey Mejan. Emants geeft gehoor aan de wens van zijn vader en studeert rechten. Hij behaalt goede resultaten, maar zijn hart ligt b…Lees verder op Wikipedia