Boek
Nederlands

De vrijheid nog veroveren : Richard Minne 1891-1965

Marco Daane (auteur)

De vrijheid nog veroveren : Richard Minne 1891-1965

In de reeks:
Biografie van de Vlaamse dichter Richard Minne (1891-1965).
Onderwerp
Minne, Richard
Titel
De vrijheid nog veroveren : Richard Minne 1891-1965
Auteur
Marco Daane
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
552 p., [16] p. pl.
ISBN
90-295-1372-1
Plaatsingssuggestie
Nederlands 855.6 (SISO) Schrijvers ; Schrijvers (ZIZO)

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 50 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marco Daanes Minne-biografie De vrijheid nog veroveren is een relatief lijvig boek over een al bij al mistroostig en ook dor ogend leven. Daane heeft het opgedeeld in drie periodes. 'Rebel en dichter' behandelt het politiek en ideologisch substraat van dit leven. 'Dichter en boer' is voorbehouden aan het beruchte intermezzo op den lande, en 'Krantenman' overschouwt de eindeloos lijkende loopbaan bij het socialistische 'Vooruit'.

De jonge Minne taxeerde de onrechtvaardigheden om hem heen niet in de toen gebruikelijke termen van flamingantisme versus Franstalig establishment. Van meet af aan waren zijn "terminologie en symboliek [...] die van het proletariaat, dat door een kapitalistische elite onderdrukt werd". Dat Minne een poos lang zijn broek sleet als bureeljongen of zich als handelsreiziger verloren liep, doet er weinig toe. Wél dat hij met wat vroeg proza wist door te dringen in socialistenleider Anseeles dagblad 'Vooruit', het begin van een levenslang verhaal. Dat…Lees verder
Richard Minne (1891-1965) is een van de belangrijkste Vlaamse dichters uit de periode tussen beide wereldoorlogen. Met Maurice Roelants, Raymond Herreman en Karel Leroux redigeerde hij in de jaren 1920-1921 het tijdschrift 't Fonteintje, dat in tegenstelling tot een aantal rond dezelfde tijd verschijnende modernistische tijdschriften een neo-classicisme in de poëzie voorstond. Daarbij vond het aansluiting bij de Nederlandse dichters van de zg. generatie van 1910. De biografie is goed gedocumenteerd en plaatst Minnes poëtische werk in de context van zijn andere activiteiten, met name zijn betrokkenheid bij het Gentse socialisme. Lange tijd was Minne redacteur van het dagblad Vooruit. Door deze verwevenheid geeft de biografie ook een geschiedenis van het Vlaamse socialisme tussen beide wereldoorlogen en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Kleine druk.

Suggesties