Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Een rusteloos leven

Marco Kamphuis (auteur)
+1
Een rusteloos leven
×
Een rusteloos leven Een rusteloos leven

Een rusteloos leven

In de reeks:
Rainbow; 1082
Genre:
Als een getrouwde vrouw hopeloos verliefd wordt op een docent filosofie, lijkt de relatie weinig perspectief te hebben.
Onderwerp
Tragische liefde
Titel
Een rusteloos leven
Auteur
Marco Kamphuis
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Rainbow, 2013 | Andere uitgaves
287 p.
ISBN
9789041709554 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Beschikbaarheid in Vlaamse bibliotheken

Meer dan 26 keer in Vlaamse bibliotheken

Besprekingen

Marco Kamphuis' roman Een rusteloos leven behandelt drie perioden uit het leven van de jonge, mooie maar emotioneel labiele Astrid van Dam. In het eerste deel is ze een eerstejaarsstudente geschiedenis aan de universiteit van een niet bij name genoemde stad. Ze begint een relatie met de even oude student rechten Gerard Bongers. Gerard is haar echter te gewoon: Astrid heeft ook behoefte aan opwindende, vluchtige seksuele relaties waarin ze best vernederd mag worden -- volgens de psychiaters en psychotherapeuten die ze later zal raadplegen zit de slechte relatie met haar ouders daar voor veel tussen. Het komt tot een breuk met Gerard, maar de volatiele Astrid slaagt er uiteindelijk toch in om hem weer voor haar te winnen.

In het tweede deel is Astrid 26, getrouwd met Gerard en moeder van een dochtertje Iris. Ze ervaart haar huwelijk met een kleinburgerlijke man (een "doodgewone jongen" zoals hij zichzelf typeert) als verstikkend. Dat ze geen goede moeder is bezorgt haar sc…Lees verder
We leren Astrid kennen door de ogen van Gerard, met wie ze uiteindelijk - tot zijn verrassing - trouwt en van wie zij een kind krijgt. Dan komt Igor in hun leven, de docent filosofie op wie ze hopeloos verliefd wordt en van wie ze de minnares wordt, want ook Igor is getrouwd. Na verloop van tijd houdt de affaire geen stand. Steeds meer verschuift het perspectief naar de gedachten en motieven van Astrid en hoe zij omgaat met haar leven. Het boek is knap geconstrueerd, leest makkelijk, maar bevat tegelijk diepgang. Je kunt merken dat de auteur (1966) verstand heeft van literatuur. Van zijn vier eerste romans is dit de beste. Intussen verscheen in 2012 de roman 'Havik', die werd uitgeroepen tot Boek van de Maand bij DWDD. Zeer kleine druk.

Over Marco Kamphuis

Marco Kamphuis (Uden, 1966) is een Nederlandse schrijver. Hij studeerde Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Nijmegen te Nijmegen.

In 1996 publiceerde hij de roman De medische encyclopedie, die werd bekroond met de Debutantenprijs. In 1998 verscheen zijn tweede roman, Tamara. In 2001 publiceerde hij het boek Succes, in 2008 De prijs, in 2012 Havik en in 2014 Aurore.

Lees verder op Wikipedia